Responsive image

‘Fusies resultaat van meer betrokken publiek’

Lees de interessante beschouwing over de veranderde relatie tussen de Nederlandse podia, gezelschappen en publiek. Volgens Arthur Sonnen zijn de huidige fusieprocessen tussen gezelschappen en de podia "geen innovatieve opwellingen van besturen of directies, maar het resultaat van een organische ontwikkeling waarin theater en publiek naar elkaar toegegroeid zijn."

 

 

 

"Schouwburg en toneelgezelschap zijn in Nederland gescheiden instellingen. Tot voor kort correspondeerde dat met de taakverdeling in de subsidiëring van de kunsten tussen de overheden. Het Rijk was in hoofdzaak verantwoordelijk voor de subsidiëring van kunstenaars, de provincie voor de distributie van de voorstellingen en de steden voor de gebouwen. De grote gezelschappen trokken het hele land door van schouwburg naar schouwburg, uitgaande van het principe dat iedereen alles moest kunnen zien. (...) Daarmee werd echter voorkomen dat er een hechte band met een eigen publiek ontstond. Er was geen publiek dat zich vereenzelvigde met hun gezelschap zoals dat in de landen om ons heen gewoon was en is."

Theatergroep Suburbia houdt je eens in de zoveel tijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het Nederlandse theater! Lees het hele artikel in De Theaterkrant.