Responsive image

De Dood van een Goedmens

Een broer en zus brengen de nacht door in de wachtruimte van een ziekenhuis. Ze waken bij hun moeder die in coma ligt. Haar toestand is kritiek, de kans op herstel nihil. De zoon weigert de hoop op te geven maar de dochter is het eens met de artsen: behandelen heeft geen zin meer. De zoon vindt, tot zijn eigen verbazing en afschuw, dat hij meer recht van spreken heeft dan zijn zus, die geadopteerd is en een andere huidskleur heeft. Wie beslist over het leven en de dood van de moeder? En is er na haar dood nog iets wat de twee bindt?

In deze nieuwe Nederlandse toneeltekst zet schrijver Willem de Vlam de verhoudingen tussen de broer en adoptiezus op scherp. “Veel Nederlanders geloven dat racisme in ons land geen urgent probleem is. We zeggen zo graag dat we tolerant zijn. Maar we moeten eerlijk zijn over het probleem van het racisme en discriminatie, anders doen we net of het niet bestaat.”

Willem de Vlam is één van de oprichters van het theatergezelschap Opium voor het volk. In zijn werk beschrijft De Vlam op theatrale wijze de verborgen kwalen van deze generatie.

'De Dood van een Goedmens' is te zien van 6 t/m 24 maart in de Kunstline Almere Flevoland. Première: 9 maart.