Responsive image

over ons

Theatergroep Suburbia is het stadsgezelschap van Almere. Onder de artistieke leiding van Albert Lubbers maken we aantrekkelijk toneel voor alle bewoners van de stad. Het is de missie van Theatergroep Suburbia om ontroerende, tragische en geestige voorstellingen te maken over het menselijk tekort, ook voor degenen voor wie toneelbezoek niet vanzelfsprekend is.

We spelen in het theater en ook op verschillende plekken in de stad, in parkeergarages, flatgebouwen, of in de natuur van Flevoland.

Almere is de snelstgroeiende stad van Nederland, met 200.000 inwoners. Omstreeks 2030 moet de stad 350.000 inwoners tellen. Wij vinden het even vanzelfsprekend dat er in zo'n stad een toneelgezelschap is als een professionele voetbalclub en een fanfare. Stenen en asfalt alleen zijn niet genoeg om mensen samen te laten leven. Theater is een van de weinige plekken waar mensen samen iets beleven, samen lachen of huilen om verhalen over onze medemens.

We willen ons publiek op verschillende manieren en op verschillende plekken bereiken met onze voorstellingen. Daarom maken we ieder jaar een zomervoorstelling in de mooie natuur op stadslandgoed De Kemphaan, een locatievoorstelling op een onverwachte plek in de stad en een reisvoorstelling die altijd in première gaat in de Kunstlinie Almere Flevoland of in Corrosia, Theater, Expo & Film.

Met en voor de Almeerse jeugd maakt jongerengezelschap SubSub, een jongerenvoorstelling die gespeeld wordt in ons eigen theater in De Voetnoot.

Met het nieuwe meerjarige project Suburbia in de Buurt draait Theatergroep Suburbia de rollen om: de komende drie jaar trekken we door Almere met onze reizende woonkamer en verzamelen we verhalen over Almere. Suburbia in de Buurt maakt samen met bewoners van Almere hiervan een voorstelling. In 2018 gingen de verhalen over de vraag: 'Hoe werd Almere mijn thuis?' en in 2019 maakten we de voorstelling 'Almere mijn trots', met Almeerders die in Almere zijn geboren. In 2020 maken we een installatie 'Almere mijn toekomst'. Door alle maatregelen rondom Covid-19 hebben we er voor gekozen de verhalen van Almeerders te vertalen naar een vorm die, ongeacht wat de toekomst ons gaat brengen, altijd in de buurt kan zijn.

De kern van Theatergroep Suburbia wordt gevormd door Albert Lubbers (artistieke leiding en regie), Jos van Hulst (zakelijke leiding), Thomas Dijkstra (productie) en Nana Jongerden (marketing & publiciteit). Bij iedere productie zoeken we acteurs en vormgevers. Het team van Suburbia in de Buurt bestaat uit theatermakers Linda Bosch en projectleider Tessa Haan. Het jongerengezelschap SubSub opereert als zelfstandige stichting onder artistieke leiding van Esther Bolte en zakelijk leider Roos Beijer.