Responsive image

Dit gezinsdrama toont alle facetten van het leven

Esther Kleuver interviewde Anneke Blok voor De Telegraaf.

"Het leven van een gezin heeft zeven jaar lang geheel in het teken gestaan van de ernstig zieke dochter Gaya. Alles moest wijken voor de vele ziekenhuisopnames, de behandelingen, de zorgen en de angst. Maar nu is ze 22 en genezen verklaard. Dus leefden zij nog lang en gelukkig of ligt dat toch net iets ingewikkelder? 

Volgens actrice Anneke Blok, die na Liefdeslied en Winterbloemen nu in een derde stuk van Peer Wittenbols speelt bij Theatergroep Suburbia, is Een goed jaar een ontzettend rijk stuk. „Je ziet vier personages uit dat gezin, die allemaal hun eigen gang te maken hebben. Peer toont in dit gezinsdrama alle facetten van het leven en dat doet hij in zijn bekende stijl, met allerlei kleine woordjes en kommaatjes. Hij weet in hele korte zinnetjes iets zeer krachtig te verwoorden. Dat vergt precisiewerk voor een acteur. Die tekst zit echt in een harnasje, maar biedt tegelijkertijd zoveel spelplezier.”

Blok (1959) geniet enorm van die uitdaging. En dat terwijl ze een paar jaar terug nog serieus overwoog om alleen nog maar tv- en filmwerk te accepteren. „Dat kwam ook door de stukken die ik aangeboden kreeg. Als ik dertig keer iets moet spelen dat nergens over gaat, dan trek ik dat niet. Ik zeg wat dat betreft makkelijker ja tegen tv-werk dan tegen theater. Ik ben een stuk kritischer op mijn toneelrollen. Gelukkig klopte regisseur Rob Ligthert toen bij me aan met Liefdeslied. Maar die kritische houding moet ik misschien wel overboord gaan gooien. Je mag blij zijn als je nu überhaupt kunt spelen. Ik vond die coronaperiode sowieso erg confronterend. Er waren momenten dat ik dacht: ’we kunnen nooit meer spelen.’ En wat dan? Dan moet je een plan B en C hebben, maar dat heb ik niet. Het liefst wil ik doorspelen tot ik erbij neerval. Maar dat kieskeurige, dat is wel iets hardnekkigs. Dat ram je er niet zomaar even uit na twintig jaar bij regisseur Theu Boermans gespeeld te hebben. Dan blijft zoiets als inhoud toch wel leidend.”

Lees het volledige artikel op de website van De Telegraaf telegraaf.nl