Responsive image

Eerste vertoning GEWOON MENS

Gewoon Mens’ is het eerste filmonderzoek van Suburbia film naar de mix tussen film, theater en actualiteit

Gewoon Mens’ is een surrealistische, dystopische fictiefilm geïnspireerd op pijnlijke, waargebeurde verhalen over de toeslagenaffaire waarin de personages Overheid, Media, Maatschappij en Mens centraal staan. De film neemt je mee in het leven van de jonge alleenstaande moeder ‘Mens’, die op een dag geconfronteerd wordt met de harde realiteit van de overheid. 'Gewoon Mens' is voor het eerst te zien tijdens een openbare vertoning in Kunstlinie, Almere op zondag 7 mei om 15.00 uur.

Een klein foutje in haar papieren zorgt ervoor dat ze een rood kruis achter haar naam krijgt, met alle gevolgen van dien. Het bewijzen van haar onschuld lijkt een onmogelijke taak en al snel raakt ze verstrikt in een kafkaiaanse nachtmerrie. ‘Gewoon Mens’ biedt een aangrijpende kijk op de gevolgen van het falen van de overheid en de impact die dit heeft op individuele levens.

Waarom Suburbia Film

Film en theater zijn vaak nog twee gescheiden werelden, door corona zijn deze twee werelden een stuk dichter bij elkaar gekomen, maar vaak blijft het vertrekpunt een registratie van een theaterstuk. Met Suburbia Film is Suburbia het eerste gezelschap in Nederland dat de film- en theaterindustrie mixt, door eigenzinnige films te maken voor een breed publiek. Hierbij wordt de snelle en flexibele aanpak van het theaterproces toegepast op het filmproces, om beter in te spelen op actuele gebeurtenissen en de artistieke vrijheid van (film-)makers te vergroten. “Wij dagen het publiek uit om na te denken over onderwerpen die Nederland vaak verdelen, zo maken we bespreekbaar wat wel gevoeld maar nog niet geweten wordt”, vertelt filmmaker Melvin Simons.

Suburbia Film onderzoekt in samenwerking met Simons hoe snel er kan worden ingespeeld op de actualiteit. Een tweede film is ondertussen in de maak.

Het maken van ‘Gewoon Mens’

“We hebben gebruik gemaakt van documentaires, reportages, krantenartikelen, interviews en boeken over de toeslagenaffaire”, vertelt filmmaker Melvin Simons. “De kapstok van de film is de roman ‘Het proces’ van Kafka. Al doende hebben we geleerd hoe we actuele onderwerpen via de mentaliteit waarmee wij theater maken op een filmische manier kunnen vertalen.”

Voor de film werd een zeer snel maakproces gehanteerd. Van idee tot laatste draaidag in zeven weken. Een collectief proces waarbij iedereen, filmer en acteurs (Dahiana Candelo, Jennifer Welts, Anne-Chris Schulting en Stephanie Louwrier) meeschreven aan het script. “Door de gecreëerde pressure cooker waren alle medewerkers vanaf het begin betrokken en dit leverde een nieuwe natuurlijke speelstijl op”, aldus Simons.

‘Gewoon Mens’ is te zien tijdens een openbare vertoning in Kunstlinie, Almere op zondag 7 mei om 15.00 uur.