Responsive image

"Ik denk dat er ook veel geweld zit in taal"

De Volkskrant sprak met Marius von Mayenburg over zijn nieuwe toneelstuk EX, nu voor het eerst te zien in Nederland; bij Suburbia.

De Duitse toneelschrijver Marius von Mayenburg schudt de theaterwereld sinds de jaren negentig op met zijn provocerende stukken. Zijn nieuwste voorstelling Ex is nu in Almere te zien.

Marius von Mayenburg (50), de toneelschrijver, dramaturg en regisseur bij de prestigieuze Berlijnse Schaubühne am Lehniner Platz, heeft tijdens vakanties de huwelijken van vrienden van dichtbij geobserveerd. Het inspireerde hem tot het schrijven van EX, dat naast de druk die gezinnen met kinderen ervaren de dreiging van een affaire op venijnige wijze illustreert.

‘Ik heb het gevoel dat alle gezinnen dezelfde problemen hebben’, vertelt hij tijdens een videogesprek vanuit zijn appartement in Berlijn. ‘Ze worden niet veroorzaakt doordat we een man, vrouw of slecht mens zijn. De problemen binnen huwelijken ontstaan door druk vanuit de samenleving, die ons geen nieuw model aanreikt voor het indelen van gezinswerk en professioneel werk. We moeten hier creatiever mee omgaan en juist de bedrijven waarvoor we werken onder druk zetten."

Lees het volledige interview met Von Mayenburg op de website van de Volkskrant.