Responsive image

Interview in De Morgen met Tom Lanoye

Wat is de ziel van Macbeth?
“Het is in de eerste plaats, en in tegenstelling tot hoe het meestal wordt gespeeld, een liefdesdrama. De enorme passionele liefde van Lady en Lord Macbeth, daar gaat het om.

“In Macbeth hikt een koppel, op de drempel van de ouderdom, tegen een gevoel van onbehagen aan. Ze horen in de verte de rollators, kunstheupen en kunstgebitten al rammelen. Ze kijken elkaar aan, zijn ongelooflijk blij dat ze elkaar nog hebben maar denken tegelijk: is dit het nu?”

Wat zij mankeren is een kind.
“En toch gaat het stuk niet over een onvervulde kinderwens. De baby die er niet is staat voor een grotere existentiële leegte in hen.”

De Lady wordt gespeeld door Joy Wielkens, een actrice met Surinaamse en Antilliaanse roots. Ik hoor Joren Vermeersch – zelfverklaard hoeder van de kunsten – in de verte al steigeren. Hij nam er aanstoot aan dat een zwarte actrice in de Netflix-serie Vikings een gravin speelt.
“Joy is aan ons voorgesteld door het casting­bureau. Wij hadden gezegd dat we iemand met présence wilden, die ook nog eens goed kan zingen. Natuurlijk zullen sommige zeuren weer op die roestige anti-wokenagel kloppen, maar de waarheid is dat Joy gewoon een heel goede actrice is. En het is intussen tweeduizend fucking vierentwintig, time to move on. David Oyelowo, een Brit met Nigeriaanse roots, speelde in 2000 al Henry VI bij The ­Royal Shakespeare Company. Twee jaar geleden speelde Denzel Washington de hoofdrol in de Hamlet-verfilming van Joel Coen.
 

Lees het volledige interview met Tom Lanoye in De Morgen via demorgen.be.