Responsive image

Judas verschijnt bij De Nieuwe Toneelbibliotheek

De veelgeprezen monoloog ‘Judas’ verschijnt bij uitgeverij De Nieuwe Toneelbibliotheek. ‘Judas’ is geschreven door Lot Vekemans, de meest opgevoerde Nederlandse toneelschrijver. Aanleiding voor de publicatie is de theatertournee van ‘Judas’, dit voorjaar door Theatergroep Suburbia.

"Ik heb toegestaan dat ieders schuld aan mij is gaan kleven. Dat ik zwarter werd dan zwart. Dat mijn naam een vloek werd. Honderden jaren heb ik dat toegestaan, duizenden jaren. Maar nu is het genoeg. Nu is het genoeg.”

In de monoloog vertelt Judas zijn kant van het verhaal aan ons. Een verhaal over verraad, loyaliteit en schuldgevoel.

Lot Vekemans schreef de intrigerende monoloog in 2006. In dat jaar werd het authentieke evangelie van Judas teruggevonden en voor het eerst gepubliceerd. Het evangelie van Judas was een van de inspiratiebronnen voor de monoloog. "Ik heb een fascinatie voor mensen die centraal staan in een grote geschiedenis, maar die nooit de ruimte hebben gekregen om hun deel van het verhaal te vertellen”, aldus Vekemans. “Zo iemand is Judas. Hij heeft zelf nooit iets mogen zeggen. Ik probeer van hem weer een mens van vlees en bloed te maken."

Het afgelopen decennium is ‘Judas’ vooral in Duitsland opgevoerd en was zelden in Nederland te zien. Theatergroep Suburbia speelt ‘Judas’ in de Nederlandse theaters van 6 februari tot en met 13 april 2020. Justus van Dillen speelt Judas en brengt hem tot leven; vilein en ontroerend tegelijkertijd. 

Meer informatie over 'Judas' bij De Nieuwe Toneelbibliotheek op de website www.denieuwetoneelbibliotheek.nl