Responsive image

Karst Woudstra overleden

Op 29 augustus 2023 overleed Karst Woudstra op 76 jarige leeftijd. Karst Woudstra was (toneel)schrijver, vertaler en regisseur die een veelzijdige bijdrage leverde aan de Nederlandse theatercultuur.

Karst Woudstra werd geboren in Leiden in 1947. Hij volgde verschillende studies - dramaturgie, vergelijkende literatuurwetenschap, Italiaans, Russisch en Scandinavistiek - voordat hij zich geheel op het theater richtte. Woudstra was artistiek leider van het Publiekstheater tussen 1980 en 1985. Daarna werkte hij als freelance regisseur voornamelijk in België, en schreef toneelstukken die hem faam opleverden in binnen- en buitenland. Hij was vertaler van toneelstukken uit het Noors en Zweeds, met name van Lars Norén.

In 1981 debuteerde Woudstra met het stuk Hofscènes, gespeeld door Zuidelijk Toneel Globe. In de jaren tachtig werd hij artistiek leider van het vooraanstaande Nederlandse gezelschap Het Publiekstheater in Amsterdam. Woudstra werkte niet alleen in Nederland (bij het RO Theater, Het Nationale Toneel, Noord Nederlands Toneel), maar regisseerde ook in Vlaanderen (bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en Theater De Korre VZW, in Zweden (bij Dramaten, Stockholm) en in Duitsland.

Woudstra wordt gezien als één van meest vooraanstaande Nederlandse toneelschrijvers. Zijn werk werd vertaald in onder andere het Engels, Spaans, Italiaans, Frans, Zweeds en Duits. In Duitsland wordt zijn werk regelmatig gespeeld, en zijn stuk De Worgengel beleefde de wereldpremière bij de Schaubühne am Lehniner Platz in de regie van Thomas Ostermeier (december 2003). Hij was een autoriteit op het gebied van het werk van Henrik Ibsen, August Strindberg en Lars Norén, en dankzij Woudstra's vertalingen werd de laatste ontdekt in Nederland.

Albert Lubbers, oprichter, artistiek leider en regisseur van Theatergroep Suburbia, werkte - na zijn afstuderen aan de Theaterschool Amsterdam - enige tijd als vaste regieassistent voor Karst Woudstra, bij de voorstellingen De nacht, de moeder van de dag (Norén, 1983) Berenice (Racine, 1984), De Misantroop (Molière, 1984) en Stilte (Norén, 1986). Albert Lubbers regisseerde de wereldpremières van Woudstra’s toneelstukken Hond begraven (1989), Een zwarte Pool (1992), Duifje Klok (1993), Na de middag (1995) en Stilleven (1998). Lubbers regisseerde ook meermalen vertalingen van Woudstra, waaronder werk van Norén: Bobby Fischer Is Alive and Lives in Pasadena (1993), Hebriana (2014) en De nacht, de moeder van de dag (2019), en de vertalingen van Freule Julie (Strindberg, 1990) en In duisternis (Mankell, 2008).

Lees meer over Karst Woudstra in de necrologie van De Groene Amsterdammer en op Theaterkrant.nl.