Responsive image

Kennislab Lely geslaagde eerste editie

Afgelopen vrijdag 11 november vond in Lelystad de eerste editie plaats van de nieuwe serie KENNISLAB LELY, met ditmaal als thema: inclusie. Hoe maken we met elkaar een samenleving waarin iedereen welkom is? Aan de hand van deze vraag werd de functie van kunst en cultuur in de snel groeiende provincie Flevoland van verschillende kanten belicht én in de praktijk gebracht. Mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt spraken zich uit en gaven performances en optredens.

In KENNISLAB LELY werden ideeën gedeeld over en met de cultuursector in Flevoland, met speciale aandacht voor initiatieven op het gebied van toegankelijkheid van kunst en cultuur, amateurkunst en maatschappelijk ondernemerschap. Dat was goed te zien aan de deelname van de verschillende instellingen, makers, liefhebbers en de uiteenlopende samenstelling van het publiek. De middag werd geopend door wethouder cultuur van Lelystad, Sjaak Kruis: “Lelystad heeft een groeiopgave en de toekomst van de stad en haar inwoners is gebaat bij een groei van een levendige cultuur in de samenleving. Juist cultuur kan drempels wegnemen.”

Samen met Kunstlink en New Pack Inclusion Creators was het programma samengesteld uit nationale, provinciale en lokale initiatieven. Namens Lelystad spraken Remco Hop en Luc van Ruler van Stichting Striktly Live over bereiken van publiek via kleinschaligheid en techno-muziek; maatschappelijk ondernemer Rinze Wels van Rebourne Pop-Up Solutions sprak over hoe je de basis legt voor succes en dat met anderen deelt en gunt, theatermaker Cyrelle Failé vertelde over inclusief werken met mensen met een kwetsbaarheid of beperking en twee mensen gaven ook een performance onder haar begeleiding. Vanuit de provincie Flevoland toonde Amor Musae het belang van amateurkunst voor een gemeenschap. Sign songwriter Ilse Jobse maakte muziek zonder geluid te horen en Fleur van den Heuvel en Simon Heijmans prikkelden de verbeelding door het zien te beperken in een immersief audiokunstwerk. De smaakpapillen werden uitgedaagd door The Waste To Success dat een driegangen maaltijd serveerde waarbij een smaakmaker verborgen was. “Ik ben er trots op dat het gelukt is om op deze dag verder te kijken dan de verschillen. We zien nu juist de overeenkomsten.” aldus dagvoorzitter Jos van Hulst.

“Deze eerste kennissessie is een mooi startpunt voor de komende jaren. Daarin kijken we ook al reikhalzend naar het volgende kunstenplanperiode die de staatssecretaris cultuur onlangs heeft aangekondigd,” aldus Michiel Rijsberman gedeputeerde Kunst en Cultuur van de provincie Flevoland. Ook in de volgende periode wordt het geld waaruit de activiteiten van Flevolab worden gefinancierd, verwacht. “Een mooie uitdaging voor Flevolab om uit te groeien tot een verbond dat de gehele provincie bestrijkt.” besloot Rijsberman.

KENNISLAB LELY is een samenwerking van Flevolab, Theatergroep Suburbia, gemeente Lelystad, provincie Flevoland, New Pack Inclusion Creators, Kunstlink, Utopodium, Spot!, De Kubus, Kwintes, Algemene Muziekvereniging Amor Musae, Remco Hop en Luc van Ruler van Striktly Live, The Waste to Success, Rebourne Pop-up Solutions en Cyrelle Failé (begeleider Kwintes), Simon Heijmans (theater- en podcastmaker), Fleur van den Heuvel (stagiair Suburbia), Ilse Jobse (singer songwriter) en Chris van der Werff (tolk Nederlandse gebarentaal).

FLEVOLAB
Flevolab is een nieuw verbond ontstaan uit vijf landelijk opererende cultuurinstellingen in Flevoland: internationaal kunstenplatform voor kinderen van 0 tot 6 jaar én volwassenen 2turvenhoog; jeugdtheatergezelschap BonteHond; theatergroep Suburbia; theatergezelschap Vis à Vis en culturele broedplaats StrandLAB Almere. Begonnen vanuit vijf belangrijke landelijk opererende cultuurinstellingen in Flevoland, gaat Flevolab op zoek naar aanvullende partners uit andere culturele disciplines of locaties in Flevoland. Samen maken ze een grote stap vooruit om de ‘culturele zee aan ruimte voor talent en experiment’ in Flevoland én daarbuiten duurzaam te ontwikkelen.