Responsive image

"Kort verhaal lang"

In de Volkskrant verscheen vandaag een artikel Kort verhaal lang met een interview met theatermaker Simon Heijmans over onder andere zijn nieuwe voorstelling Nu voor Suburbia.

"Na de met vijf sterren bekroonde voorstelling De zachte kracht zet hij in Nu een gewaagde volgende stap, waarbij hij alle houvast van een vaste verhaalstructuur loslaat. Heijmans: ‘Bij een tekststuk weet ik inmiddels precies hoe het in elkaar zit: ik ken het verloop, het ritme, de melodie. Dit keer wilde ik iets totaal nieuws proberen. We hebben de voorstelling echt gemaakt tijdens de repetities, vanuit acts en improvisaties, waarin ik dan achteraf een lijn probeer aan te brengen.’ En ja: dat was ‘heel erg moeilijk’ voor iemand die graag de controle houdt. ‘Ik moest echt op mijn handen gaan zitten.’

Nu gaat over – hoe kan het ook anders – het nu, die rare tussenfase waarin we verkeren, met de pandemie die maar doorsuddert en de wereld die nog gedeeltelijk op slot is, terwijl zich aan de horizon alweer nieuwe crises aankondigen. Hoe moet je het leven in deze periode vorm en richting geven, zeker als zich ook nog nieuw leven aandient? Actrice Yara Alink staat in Nu zwanger op toneel en ook Heijmans verwacht binnenkort een baby, met kostuum- en decorontwerper Nicky Nina de Jong. Beiden vertellen erover op toneel: open, kwetsbaar, zoekend.
Heijmans: ‘Het leven is momenteel zo onzeker dat het zich niet laat vatten in zo’n vaste structuur met een begin, midden en eind. We kunnen het nog niet overzien. Dus ik heb mezelf de opdracht gegeven het echt over ‘nu’ te laten gaan. Dat kan niet van tevoren helemaal worden uitgedacht, dat moet in het moment ontstaan.’"
 

Lees het volledige artikel over Nu in de Volkskrant op www.volkskrant.nl. Nieuwsgierig naar Nu? Kijk dan op www.theatergroepsuburbia.nl/voorstelling/nu.