Responsive image

Suburbia krijgt rechten van nieuw toneelstuk EX

Suburbia heeft als eerste theatergezelschap buiten Zweden de rechten verworven voor de opvoering van EX.

Dit nieuwe toneelstuk is geschreven door Marius von Mayenburg, een van de meest gespeelde hedendaagse toneelschrijvers. EX is de Suburbia zomervoorstelling 2022 op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere, geregisseerd door Albert Lubbers en gespeeld door Hanne Arendzen, Alejandra Theus en Ali-Ben Horsting.

EX: een modern liefdesverhaal
Getrouwd, een nieuw huis, twee kinderen, twee banen. Architect Daniel en arts Sybille zijn voor de buitenwereld het perfecte gezin. Maar als werkende jonge ouders houden ze met moeite alle ballen in de lucht en de frustratie knaagt aan hun huwelijk.
Dan verschijnt Franziska, de ex-vriendin van Daniel. Tijdens een lange nacht komt onverwerkt verlies naar boven en wordt het ideaalbeeld van het moderne gezinsleven aan diggelen geslagen. 
 
Marius von Mayenburg vertelt in EX het verhaal van een man en twee vrouwen die vechten voor hun geluk, maar vastlopen in een maatschappij die steeds meer ingrijpt in hun persoonlijke levens.

De Duitse Marius von Mayenburg (Schaubühne Berlin) schreef en regisseerde EX op uitnodiging van het Zweedse Rikstheater. Op 30 september jl. ging de voorstelling met veel succes in Stockholm in première. Suburbia heeft als eerste gezelschap buiten Zweden de rechten verworven om het toneelstuk op te mogen voeren.
 
De Nederlandse première wordt gespeeld door Ali-Ben Horsting (Vlucht HS13, Moordvrouw, Desperado), Hanne Arendzen (Vijand van het volk, Eline Vere, Van de koele meren des doods, voor die laatste nominatie Theo d'Or) en Alejandra Theus (Revolutionary Road, Britannicus, Flikken Maastricht).
 
Tekst: Marius von Mayenburg, vertaling: Chiara Tissen, regie: Albert Lubbers, spel:Alejandra Theus, Hanne Arendzen, Ali-Ben Horsting,  decorontwerp: Herbert Janse, kostuumontwerp: Dorien de Jonge, lichtontwerp en techniek: Neal Groot.

EX is te zien van 15 juni tot en met 24 juli 2022 op de Stadsboerderij Almere op Stadslandgoed De Kemphaan. De première is zaterdag 25 juni 2022.