Responsive image

THEATERGROEP SUBURBIA STERKER DAN OOIT 

Aanstaande vrijdag 4 maart gaat onze voorstelling Mamma Medea in première en is daarna te zien tijdens een landelijke theatertournee. Mamma Medea markeert voor Theatergroep Suburbia het begin van de openstelling van de samenleving. Na een moeilijke periode zijn we ondanks, of juist dankzij, sterker uit de pandemie gekomen. Tijd voor een terugblik.


Anders dan het eerste coronajaar 2020, overkwam het tweede jaar ons niet. We konden ons voorbereiden op de impact van corona op het theaterwerk. En werkten toe naar een nieuw perspectief.

Veelzijdige programmering
De afgelopen anderhalf jaar hebben we gekozen voor een veelzijdige programmering. We trokken een nieuwe generatie theatermakers aan: Olivier Diepenhorst voor de landelijke grotezaalvoorstellingen, Simon Heijmans voor nieuw geschreven verhalen op locatie, en met Ada Ozdogan nieuw werk in het vlakkevloerencircuit.

In 2021 waren we minder in de theaters te zien en meer in de publieke ruimte; zowel fysiek op locatie als online. Met Simon Heijmans speelden en dansten we buiten op locatie met de voorstelling Nu; beeldende kunst van Suburbia in de Buurt was te zien in het centrum van Almere, en met Omroep Flevoland maakten we een herdenkingsprogramma voor 4 mei op tv en online. Onze theaterregistraties op Omroep Flevoland trokken in totaal 108.000 kijkers. 

Suburbia Film
Corona leidde ook tot Suburbia Film; het eerste filmgezelschap van een theatergezelschap in Nederland, naar een idee van filmmaker Melvin Simons. Hij bedenkt, schrijft en regisseert momenteel voor Suburbia de film Gewoon Mens, geïnspireerd op de Toeslagenaffaire.  

Perspectief voor 2022
We zijn wendbaar. Maar zien ook dat het publiek niet meteen de weg naar het theater terugvindt. Daarom blijft voorspelbaarheid van maatregelen en perspectief voor de komende tijd zo hard nodig.
En wat kun je dit jaar van Suburbia verwachten, naast de theatertournee Mamma Medea? Artistiek leider Albert Lubbers regisseert de zomervoorstelling EX met acteurs Ali-Ben Horsting, Alejandra Theus en Hanne Arendzen. Van dit gloednieuwe stuk van Marius von Mayenburg verwierf Suburbia als eerste gezelschap buiten Zweden de rechten. Verder is Suburbia te zien tijdens de Floriade Expo 2022. Met de tentoonstelling ROOTS (14 april tot en met 9 oktober) en exclusief voor deze wereldexpo schrijft, maakt en speelt Simon Heijmans een locatievoorstelling, te zien in de nazomer. Ada Ozdogan schrijft momenteel haar eerste theatervoorstelling voor Suburbia. Haar voorstelling gaat 5 november 2022 in Kunstlinie in première. Wij zijn er klaar voor!

Repetitiebeeld Mamma Medea: Bart van Merode
Download persbericht.