Responsive image

Welkom staatssecretaris Cultuur

Op Theaterkrant.nl verscheen een welkomstboodschap en een 'to do list' gericht aan de nieuwe staatssecretaris Gunay Uslu voor Cultuur. Theatergroep Suburbia noemde de volgende punten:

  • Verlenging van de subsidieperiode 20 – 24 met minimaal 2 jaar. Niemand is nog aan zijn plannen toegekomen en moet al bijna weer een nieuwe aanvraag doen. Denk ook na of de periode van vier jaar niet te kort is. Een structurele wijziging van subsidierondes 4 naar 6 jaar lijkt ons noodzakelijk.
    Goed dat er nu structureel meer geld bijkomt. Hulde daarvoor.
  • Het verschil tussen de subsidies die gaan naar de randstad en de regio zijn te groot. Dit verschil ondermijnt de steun voor de subsidies voor cultuur. En is ook eigenlijk niet uit te leggen.
  • En ja, een eerlijke boterham voor iedereen die werkzaam is in de cultuur. Ook de zzp’er.
  • Wij zijn 1 sector. Behandel ons ook zo. BIS, meerjarig gesubsidieerden, projectgesubsidieerden, vrije producenten samen zijn wij deze sector. Stem regelgeving op elkaar af.
  • Corona heeft een grote impact. Maar heeft ook nieuwe artistieke dynamiek en vrijheid opgeleverd. Behoud dit en keer niet terug naar afrekensystemen en prestatiedwang. Het in te veel regeltjes gevatte wantrouwen van de overheid over al dan niet welbestede subsidiegelden is vaak fnuikend voor de artistieke prestaties.

Albert Lubbers en Jos van Hulst, artistieke en zakelijke leiding Theatergroep Suburbia

Lees alle aanbevelingen op theaterkrant.nl.