Responsive image

Zonder Suburbia kaalslag in Flevoland

Hoewel het Fonds Podiumkunsten Theatergroep Suburbia positief heeft beoordeeld, wordt de meerjarige subsidie aanvraag voor de periode 2017-2020 niet gehonoreerd. Het rijk laat hiermee de provincie Flevoland vallen en Suburbia wordt direct in zijn voortbestaan bedreigd.

De begroting van cultuur (ministerie van OCW) wordt op 21 november besproken in de Tweede Kamer. Dan hebben Tweede Kamerleden de mogelijkheid moties in te dienen. Dit is tevens de laatste kans om de door het Fonds Podiumkunsten positief beoordeelde aanvragen alsnog te honoreren.

Almere is een nieuwe en energieke stad die op 30 november 2016 haar 40-jarig bestaan viert. Gisteren werd gevierd dat de 200.000ste inwoner zich in Almere heeft gevestigd. In opdracht van het Rijk zal Almere verder groeien tot 350.000 inwoners in 2030/2040.

Al meer dan 10 jaar investeert Suburbia in een culturele infrastructuur in Almere en in de polder en werkt zij aan een intensieve relatie met het publiek. De laatste voorstellingen JudasVijand van het volk en Winterbloemen waren in Almere meerdere keren uitverkocht. Het jongerengezelschap subSuburbia maakt jaarlijks een voorstelling met talentvolle jongeren. En voor de periode 2017-2020 staat Suburbia in de startblokken met nieuwe projecten: Suburbia in de Buurt (samenwerking met bewoners) en Suburbia in Bedrijf (bedrijfstrainingen en workshops).

Suburbia in het land 
Suburbia maakt ook toneelvoorstellingen voor de theaters in het land. Het aanbod richt zich vooral op de middelgrote schouwburgen in de regio met toneel dat ligt tussen het onderzoekende, vormgerichte toneel en het publieksgerichte repertoire van het commerciële circuit. Er is in de regio vraag naar dit soort toneel: herkenbaar en inhoudelijk zoals Suburbia dat maakt. En waarvan het succes reeds bewezen is in Flevoland.

Scheve verdeling
In afspraken met de provincie en het Rijk is overeengekomen expliciete aandacht te besteden aan de culturele infrastructuur in Almere. De minister van OCW heeft zich daarbij vastgelegd om het culturele voorzieningenniveau in Almere mee te laten lopen met de groei van de stad. Het subsidiegeld wordt nu wel erg ongelijk over het land verdeeld. Er gaat 41,- euro subsidie voor cultuur per inwoner naar Noord Holland, 0,80 per inwoner naar Drenthe en 2,60 per inwoner naar Flevoland.

Theatergroep Suburbia maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen de grote steden en Almere, en tussen Flevoland en de andere provincies. Suburbia hoopt dat de minister ingrijpt om aan de ongelijke verdeling van middelen een eind te maken. Hierin wordt zij ondersteund door de gemeente Almere, de provincie Flevoland en alle culturele instellingen van Almere.

Wilt u meer weten? Onze zakelijk leider Jos van Hulst vertelt in 'Over Flevoland gesproken' over de besteding van het cultuurbudget en de gevolgen hiervan voor de provincie Flevoland. 
BEKIJK DE UITZENDING HIER


Laat u horen! Steun Suburbia, teken de petitie!
TEKEN DE PETITIE HIER