Responsive image

Chiara Tissen

Chiara Tissen (1964) is vertaalster, actrice, luisterboekinspreker en docent Duits.

Ze studeerde als actrice af aan de toneelacademie van Maastricht en haalde, jaren later, haar bachelor en master Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze speelde bij gezelschappen als het Nationale Toneel, het NNT en Matzer Theaterproducties, en ook in familievoorstellingen als ‘Scheepsjongens van Bontekoe’ en ‘Koning van Katoren’. Voor deze twee voorstellingen werd ze genomineerd voor een musicalaward. Daarnaast speelde ze in diverse televisieseries. Als auteur publiceerde ze drie romans.

Ze vertaalde meerdere toneelstukken uit het Duits (Terror van Ferdinand von Schirach) en voor Suburbia vertaalde zij Pflugversuch (Ploegen) van Volker Schmidt en in 2022 EX van Marius van Mayenburg; uit het Engels An inspector calls van J.B. Priestley en uit het Frans Antigone van Jean Anouilh en Tom á la ferme.

In 2019 nam ze deel aan de Vice Versa Werkstatt bij het Übersetzerkollegium in Straelen. Daarna besloot ze de Vertalersvakschool voor literair vertalen te gaan volgen en haalde daar in 2021 haar diploma. Die Unschärfe der Welt van Iris Wolff is haar debuut als romanvertaler. In 2023 is aan Chiara de eervolle Thérèse Cornips Stipendium toegekend voor haar vertaling van Suburbia's Tom á la ferme.

Speelde in