In de herfstvakantie van 2024 vindt, van 25 oktober tot en met 3 november, de derde editie van ALLUMINOUS plaats; het Almeerse lichtkunstfestival waar je in een magische wandeling van circa twee uur rondom het Weerwater verschillende lichtkunstwerken kunt ontdekken. Na het grote succes van de ALLUMINOUS edities in 2022 en 2023 met 30.000 en 34.000 bezoekers, is het lichtkunstfestival terug met tien nieuwe lichtkunstwerken, de fietsroute, de pendelboot en een bomvol randprogramma met muziekoptredens, activiteiten en horeca.
ALLUMINOUS is een gratis festival. ALLUMINOUS start iedere avond om 18.00. Op vrijdagen en zaterdagen zijn de kunstwerken te zien tot 23.00. Van zondag t/m donderdag zijn de kunstwerken te zien tot 22.00. Er is geen start- of eindpunt van de lichtkunstroute. Je kunt de wandeling starten op elk gewenst punt van het Rondje Weerwater.
De beste ALLUMINOUS-ervaring heb je als je de route wandelt. Voor iedereen die liever fietst is er een fietsroute, die deels afwijkt van de wandelroute. Op korte afstanden van de kunstwerken zijn fietsenstallingen geplaatst waar je jouw fiets kunt stallen als je naar het kunstwerk gaat kijken. De pendelboot vaart tussen de Esplanade steiger en de Hortus-steiger. Door de pendelboot te nemen kun je de route opsplitsen in 2 delen en een halve route lopen.
Beeldend kunstenaar Louise te Poele maakt samen met scenograaf en kunstenaar Tim Vermeulen (namens Suburbia) een kunstwerk dat te zien is in het bos van het Lumièrepark. Op het campagnebeeld van ALLUMINOUS 2024 is alvast een voorproefje te zien.
Louise te Poele werkt vaak vanuit fotografie als medium, maar maakt ook grote sculpturen. Haar werk is te zien geweest op de IJsselbiënnale, Unseen Amsterdam, Art Rotterdam, Art Miami en vele tentoonstellingen internationaal. Ook is het te vinden in verschillende prominente collecties zoals die van Museum Arnhem, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Museum Villa Mondriaan.
Tim Vermeulen werkt veelal vanuit technologie en ontwerpen voor theatervoorstellingen, zoals ook Eva Line de Boer, BOG, Club Gewalt en Koen Vermeulen, maar ook als art director aan grote muziekshows van Jon Hopkins, Olafur Arnalds, Efterklang en Anoushka Shankar. Zijn autonome werk richt zich vaak op technologisch onderzoek en stilistisch experiment. Naast zijn eigen praktijk is hij onderdeel van scenografie collectief SIDF.