Responsive image

De Dood van een Goedmens

Theatergroep Suburbia speelt een nieuw Nederlands toneelstuk van schrijver Willem de Vlam op een bijzondere locatie in de Kunstlinie Almere Flevoland. Over een broer en zus aan het sterfbed van hun moeder. Een indringende en actuele voorstelling over familiebanden, jaloezie en racisme.

Een broer en zus brengen de nacht door in de wachtruimte van een ziekenhuis. Ze waken bij hun moeder die in coma ligt. Haar toestand is kritiek, de kans op herstel nihil. De zoon weigert de hoop op te geven maar de dochter is het eens met de artsen: behandelen heeft geen zin meer. De zoon vindt, tot zijn eigen verbazing en afschuw, dat hij meer recht van spreken heeft dan zijn zus, die geadopteerd is en een andere huidskleur heeft. Wie beslist over het leven en de dood van de moeder? En is er na haar dood nog iets wat de twee bindt?

In deze nieuwe Nederlandse toneeltekst zet schrijver Willem de Vlam de verhoudingen tussen de broer en adoptiezus op scherp. "Racisme is een wit probleem. Witte Nederlanders denken dat het al voldoende is om tolerant te zijn. Maar tolereren is iets anders dan accepteren, en dát doen we veel te weinig. We moeten ons eigen racisme onder ogen komen, want als we doen alsof dat niet bestaat zal er nooit iets veranderen."

Een theaterbelevenis waar het publiek dicht op de huid van de acteurs zit.

'De Dood van een Goedmens' is te zien van 6 t/m 24 maart in de Kunstlinie Almere Flevoland. Première: 9 maart.

Theatergroep Suburbia produceert 'De Dood van een Goedmens' in samenwerking met de Kunstlinie Almere Flevoland.

Responsive image

Aisa Winter

Responsive image

Thomas de Bres

)