Responsive image

De Verlossing

'De Verlossing' van Hugo Claus is een onweerstaanbaar komisch portret van een beklagenswaardig gezin dat niet met, maar ook niet zonder elkaar kan leven. We spelen De Verlossing als zomervoorstelling op Stadslandgoed De Kemphaan met voorafgaand een Vlaams driegangendiner.

Met licht venijn, maar niet zonder liefde, schetst Hugo Claus het bestaan van sjacheraar Oscar en zijn doodzieke vrouw Magda, in hun armzalige huis tussen de rotzooi, uitgemergelde kippen en voorbijrazende auto's. De enige die Magda begrijpt, is haar zus Marleen. Die is weliswaar overleden, maar duikt nog regelmatig op in Magda's herinneringen. Oscar, Magda en hun kinderen - voetbalvrouw Julia en verzekeringsagent Karel - slagen er maar niet in elkaar genegenheid te tonen. Terwijl Oscar en Karel achter een handeltje versleten schoolbanken aangaan,stopt Magda haar hoofd in de oven en vraagt ze Julia het gas open te draaien. Magda wil niet meer verder leven. Wat nu?

Hugo Claus balanceert meesterlijk op de rand van humor en tragiek. Hoe hopeloos het leven van het gezin ook is, door rake observaties is De Verlossing vooral buitengewoon geestig.

De Vlaamse schrijver Hugo Claus is de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied.Naast romans en gedichten schreef Claus tientallen toneelstukken en was hij kunstschilder, regisseur en filmmaker. De Verlossing was één van zijn laatste toneelstukken. Hugo Claus, die in de laatste jaren van zijn leven aan Alzheimer leed, stierf in 2008 zijn zelfgekozen dood.

Te zien van 21 juni tot en met 30 juli 2017.

'De Verlossing' van Hugo Claus is uitgegeven door Uitgeverij De Bezige Bij

Responsive image

Wouter van Lierde

Responsive image

Marie-Christine de Both

Responsive image

Mirjam Stolwijk

Responsive image

Hanne Arendzen

Responsive image

Bram de Win

)

Pers

"De vijf spelers maken er een innemende avond van" De Volkskrant
"De voorstelling grossiert in prachtige Vlaamse taal, die een mooi contrast vormt met de armzalige levensstandaard van de personages." Theaterkrant
"De Verlossing is uitstekend geacteerd en tragikomisch tot het bittere einde." Scenes