Responsive image

Er was eens een pretpark!

Karlijn Kistemaker maakte voor Suburbia de locatievoorstelling in het oudste kantoorgebouw van Almere: De Beurs. Het verhaal is geïnspireerd op een waargebeurde Almeerse legende. De voorstelling was te zien van 16 tot en met 28 april 2019.

Het plan om een middeleeuws pretpark te bouwen rondom het onvoltooide kasteel langs de snelweg bij Almere is voorgoed van de baan. Het pretpark zorgde voor veel opschudding en dook constant op in de headlines van de Almeerse media. Jarenlang probeerde de bedenker van het attractiepark vol heksen en trollen zijn droom te verwezenlijken. Het was een zware strijd waarin hij en zijn fantasy volgelingen werden geteisterd door stroperige procedures, geheime investeerders en boze baronnen.

Het wordt tijd dat de gemoederen tot bedaren worden gebracht. Daarom is de OCF ingeschakeld. De Orde der Cultuur Flevoland is een onafhankelijke vertellers organisatie die in actie komt bij de mislukking van een cultureel event. U kunt een OCF-bijeenkomst zien als een collectieve verwerkingsavond. Gezamenlijk gaan we nog één keer de loop der dingen herbeleven. Aan het eind van de avond kunnen alle betrokken partijen deze gebeurtenis met een gerust hart achter zich laten. En dan leeft iedereen natuurlijk nog lang en gelukkig.

De koning van de fantasy zal de avond openen waarna we over gaan op de ontstaansgeschiedenis van het legendarische pretpark. Een vertelling waarin twee partijen tegenover elkaar komen te staan en verwikkeld raken in een discussie over het belang van feiten en de noodzaak van fantasie. Moet je altijd geconfronteerd worden met de keiharde waarheid? Of mag je jezelf ook wel eens verliezen in een verzinsel?

Voor een OCF-bijeenkomst is geen lidmaatschap nodig. Alle geïnteresseerden zijn welkom. De koffie en thee staan klaar. Na afloop is de bar geopend en is er ruimte voor verwondering.

Responsive image

Dorien van Gent

Responsive image

Simon Heijmans

Responsive image

Keez Groenteman

)

Locatie

Er was eens een pretpark! werd niet in een theater gespeeld, en ook niet in het ontoegankelijke gebied in en rondom het onvoltooide kasteel. De voorstelling werd gespeeld in de Beurs (voorheen Oranjewoud); het oudste kantoorgebouw van Almere, achter het station.

Pers en Media

Interviews
Karlijn Kistemaker en acteur Simon Heijmans waren te gast bij Dolf Jansen en Felix Meurders in Spijkers met koppen. Kijk terug via Uitzending gemist

Karlijn Kistemaker was te gast bij Opium op 4. Luister terug via Radio 4.

Omroep Flevoland interviewde Karlijn Kistemaker. Luister terug via Omroep Flevoland.

"Het is een stukje magisch realisme binnen de Almeerse geschiedenis: een middeleeuws pretpark met heksen en trollen, rond een onaf kasteel, met een hoofdkantoor in een betonnen gebouw met systeemplafond. Ik hou van waargebeurde verhalen die wonderlijker zijn dan wat je ook maar kunt bedenken.” Interview met Karlijn Kistemaker in NRC Handelsblad.

"Hoe Kasteel Almere steeds maar geen Efteling-achtig sprookjespark werd", artikel en interview met Ton Theunis obver Witch World in de Volkskrant.

"Suburbia gestart met repetities Er was eens een pretpark" in Almere Deze Week.

Recensies
“Suburbia helpt bij het verwerken van verloren droomproject” ★★★★☆ Volkskrant

“‘Er was eens een pretpark!’, over een middeleeuws pretpark in Almere dat er nooit kwam, is een geslaagde voorstelling over de waarde van fantasie en de magie van de werkelijkheid.”
★★★☆☆ NRC Handelsblad 

“Suikerzoete visie op mislukt fantasy-park” Theaterkrant 

"Collectieve rouwverwerking in voorstelling Er was eens een pretpark" Almere Deze Week