Responsive image

Er was eens een pretpark!

Karlijn Kistemaker maakt de locatievoorstelling in De Beurs in Almere. Het verhaal is geïnspireerd op een waargebeurde Almeerse legende.

Het plan om een middeleeuws pretpark te bouwen rondom het onvoltooide kasteel langs de snelweg bij Almere is voorgoed van de baan. Het pretpark zorgde voor veel opschudding en dook constant op in de headlines van de Almeerse media. Jarenlang probeerde de bedenker van het attractiepark vol heksen en trollen zijn droom te verwezenlijken. Het was een zware strijd waarin hij en zijn fantasy volgelingen werden geteisterd door stroperige procedures, geheime investeerders en boze baronnen.

Het wordt tijd dat de gemoederen tot bedaren worden gebracht. Daarom is de OCF ingeschakeld. De Orde der Cultuur Flevoland is een onafhankelijke vertellers organisatie die in actie komt bij de mislukking van een cultureel event. U kunt een OCF-bijeenkomst zien als een collectieve verwerkingsavond. Gezamenlijk gaan we nog één keer de loop der dingen herbeleven. Aan het eind van de avond kunnen alle betrokken partijen deze gebeurtenis met een gerust hart achter zich laten. En dan leeft iedereen natuurlijk nog lang en gelukkig.

De koning van de fantasy zal de avond openen waarna we over gaan op de ontstaansgeschiedenis van het legendarische pretpark. Een vertelling waarin twee partijen tegenover elkaar komen te staan en verwikkeld raken in een discussie over het belang van feiten en de noodzaak van fantasie. Moet je altijd geconfronteerd worden met de keiharde waarheid? Of mag je jezelf ook wel eens verliezen in een verzinsel?

Voor een OCF-bijeenkomst is geen lidmaatschap nodig. Alle geïnteresseerden zijn welkom. De koffie en thee staan klaar. Na afloop is de bar geopend en is er ruimte voor verwondering.

Er was eens een pretpark! werd gespeeld in de Beurs (voorheen Oranjewoud); het oudste kantoorgebouw van Almere, achter het station.

Responsive image

Karlijn Kistemaker

Responsive image

Dorien van Gent

Responsive image

Simon Heijmans

Responsive image

Keez Groenteman

Locatie

Er was eens een pretpark! wordt niet in een theater gespeeld, en ook niet in het ontoegankelijke gebied in en rondom het onvoltooide kasteel. De voorstelling wordt gespeeld in de Beurs (voorheen Oranjewoud); het oudste kantoorgebouw van Almere, achter het station.

Karlijn

Theatergroep Suburbia vroeg de jonge theatermaker Karlijn Kistemaker om de nieuwe locatievoorstelling in Almere te maken. Voor haar oeuvre tot nu toe won Karlijn de Charlotte Köhler Prijs 2018 voor theater. Dit is de eerste productie van Kistemaker voor Suburbia.
 

Karlijn Kistemaker (1986) studeerde in 2013 cum laude af aan de Regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam. Ze won de Top Naeff prijs 2013, een aanmoediging voor veelbelovend talent. Karlijns’ werk is contrasterend, grappig en persoonlijk. Met haar analytische blik, bizarre humor en inlevingsvermogen maakt ze herkenbaar theater dat de zwaarte verzacht van het leven dat nooit gaat zoals wij dat willen. Karlijn werkt samen met jonge schrijvers en componisten, maar ook met eigen geschreven (autobiografische) teksten die ze soms zelf speelt. Karlijn maakte in 2014 onderdeel uit van Atelier Oerol/Over het IJ waar ze het drieluik ‘Happy Place’ ontwikkelde en haar fascinatie voor locatietheater ontstond. Verder werkte ze samen met Theater Frascati, het Noord Nederlands Toneel, Jonge Harten Festival en was Karlijn wijkmaker binnen het wijkmakers traject van het Over het IJ Festival. In 2015 werd Karlijn geselecteerd voor de AFK 3packagedeal. Door deze selectie heeft ze de kans gekregen om haar eigen gezelschap Kompagnie Kistemaker op te richten en een begin te maken met de 12-delige serie ‘Missie Márquez’. Deel 4, 5 & 6 van deze serie werden genomineerd voor de BNG Bank nieuwe theatermakerspijs 2017.

Meer

...

Pers en Media

...