Responsive image

Gewoon Mens

Film 2023

Gewoon Mens is het eerste filmonderzoek van Suburbia film naar de mix tussen film, theater en actualiteit.

Gewoon Mens is een surrealistische, dystopische fictiefilm geïnspireerd op pijnlijke, waargebeurde verhalen over de toeslagenaffaire waarin de personages Overheid, Media, Maatschappij en Mens centraal staan. De film neemt je mee in het leven van de jonge alleenstaande moeder Mens, die op een dag geconfronteerd wordt met de harde realiteit van de overheid. 

Een klein foutje in haar papieren zorgt ervoor dat ze een rood kruis achter haar naam krijgt, met alle gevolgen van dien. Het bewijzen van haar onschuld lijkt een onmogelijke taak en al snel raakt ze verstrikt in een kafkaiaanse nachtmerrie. ‘Gewoon Mens’ biedt een aangrijpende kijk op de gevolgen van het falen van de overheid en de impact die dit heeft op individuele levens.

Gewoon Mens was te zien op 7 mei in Kunstlinie en 28 mei te zien bij Omroep Flevoland. Binnenkort volgt een filmtournee langs de theaters. 

 

Responsive image

Dahiana Candelo

Responsive image

Jennifer Welts

Responsive image

Anne-Chris Schulting

Responsive image

Stephanie Louwrier

)

Waarom film

Film en theater zijn vaak nog twee gescheiden werelden, door corona zijn deze twee werelden een stuk dichter bij elkaar gekomen, maar vaak blijft het vertrekpunt een registratie van een theaterstuk. Met Suburbia Film zijn wij het eerste gezelschap in Nederland dat de film- en theaterindustrie mixt, door eigenzinnige films te maken voor een breed publiek. Hierbij passen wij de snelle en flexibele aanpak van het theaterproces toe op het filmproces, om beter in te spelen op actuele gebeurtenissen en de artistieke vrijheid van (film-)makers te vergroten. Wij dagen het publiek uit om na te denken over onderwerpen die Nederland vaak verdeeld, zo maken we bespreekbaar wat wel gevoeld maar nog niet geweten wordt.

Met Suburbia Film hebben wij in samenwerking met filmmaker Melvin Simons onderzocht hoe snel we kunnen inspelen op actualiteit. Een tweede film is ondertussen in de maak.

Maakproces

We hebben gebruik gemaakt van documentaires, reportages, krantenartikelen, interviews en boeken over de toeslagenaffaire. De kapstok van de film is de roman ‘Het proces’ van Kafka. Al doende hebben we geleerd hoe we actuele onderwerpen via de mentaliteit waarmee wij theater maken op een filmische manier kunnen vertalen. 

Voor de film hanteerden we een zeer snel maakproces. Van idee tot laatste draaidag in 7 weken. 
Door de gecreëerde pressure cooker waren alle medewerkers vanaf het begin betrokken. Het was een collectief proces waarbij iedereen, filmer en acteurs (Dahiana Candelo, Jennifer Welts, Anne-Chris Schulting en Stephanie Louwrier) meeschreven aan het script. De snelheid van maken leverde een nieuwe natuurlijke speelstijl op.

met dank aan: Omroep Flevoland, Kunstlinie, Easy FM, Arno van Boven, Kasper Jongejan, Man met de hamer, Naomi Seefd, Fatih Tura, Joshua Menco, Carly Wijs.

Kaarten


May

07

Eerste vertoning - Kunstlinie

Aanvang: 15:00 uur

kaarten