Responsive image

Na de Dodenherdenking

Na de Dodenherdenking 
4 mei 2022, 20.30 uur
Live vanuit het Bos der Onverzettelijken

Suburbia en Black Pencil maken gezamenlijk een speciale voordracht na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei in het Bos der Onverzettelijken. Een programma van gedichten, getuigenissen, rap en muziek. Voor deze herdenking is de Oekraïense componist Alfred Momotenko gevraagd een nieuw stuk te componeren. In samenwerking met Omroep Flevoland wordt de voordracht om 20.30 uur live uitgezonden.

De Nationale Dodenherdenking heeft dit jaar een urgente betekenis gekregen die we een paar maanden geleden niet hadden kunnen voorzien. Juist daarom gedenken wij nu. Door verhalen door te geven, kan het besef levend gehouden worden dat zoiets verschrikkelijks als een oorlog nooit mag gebeuren. Een vraag die weer actueler is dan ooit. 

Bijzonder is de samenwerking met de Oekraïense componist Alfred Momotenko. Speciaal voor deze avond componeert Momotenko een nieuw stuk, uitgevoerd door Black Pencil. De Almeerse rapper en SubSub speler Dyon Wilkens (21) zal een door hem nieuw geschreven rap ten gehore brengen. Verder dragen Suburbia-acteurs Hanne Arendzen en Ali-Ben Horsting getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog voor en gedichten van onder anderen Remco Campert en Marieke Lucas Rijneveld. Suburbia in de Buurt-speler Netty Veltman (76) leest een fragment uit het dagboek van Anne Frank. 

Dit programma is onderdeel van de volledige herdenking in het Nationaal Verzetsmonument, het Bos der Onverzettelijken in Almere. De voordracht start om 20.30 uur en wordt live uitgezonden door Omroep Flevoland. Met haar live tv-uitzendingen wil Omroep Flevoland cultuur letterlijk de huiskamer in brengen. De omroep heeft een langdurige samenwerking met Suburbia om voorstellingen bereikbaar te maken voor een groter publiek via tv-uitzendingen.

Het programma is onderdeel van Theater na de Dam, het landelijke initiatief op 4 mei van theatermakers en artiesten in heel Nederland. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking worden voorstellingen of lezingen georganiseerd die een actueel perspectief bieden op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. 

Idee: Albert Lubbers en Jorge Isaac, regie: Albert Lubbers, muzikale leiding: Jorge Isaac, musici: Black Pencil ensemble, muziek: Alfred Momotenko, Robert Schumann (arrangement van Roderik de Man), rap: Dyon Wilkens, voordracht: Hanne Arendzen, Ali-Ben Horsting, Netty Veltman.

MUZIEK
Alfred Momotenko (1970): Irenic Hymn (2022)
Robert Schumann (1810-1856): Liederkreis, In der Fremde (1840) Op. 39 no.1. Arrangement door Roderik de Man.
Dyon Wilkens:  Vrijheid (2022). Arrangement door BLACK PENCIL.
 

Een programma van Theatergroep Suburbia en Black Pencil in samenwerking met Stichting Bos der Onverzettelijken en Omroep Flevoland. Aanvang: 20.30 uur, ná het volledige herdenkingsprogramma in het Bos der Onverzettelijken. Openbare toegang, publiek is welkom.