Responsive image

Tom Lanoye krijgt Prijs der Nederlandse Letteren

Schrijver Tom Lanoye (Lady+Lord MacBeth) krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren. Volgens de jury van de literaire prijs is het schrijverschap van Lanoye al veertig jaar een "taalvirtuoos spektakel".

Als auteur "wervelt Lanoye in totale vrijheid" door de Nederlandstalige letteren- en toneelwereld, staat in het juryverslag. "Tegelijk bevraagt hij juist die twijfelachtige vrijheid van kunst in een tijd die vraagt om stellingname."

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt eens in de drie jaar toegekend aan een auteur die schrijft in het Nederlands. De prijs kan worden uitgereikt voor een heel oeuvre in de genres poëzie, verhalend proza of drama.

De 65-jarige Lanoye schrijft romans en gedichten, maar ook scenario's voor het theater en columns. Bekende romans zijn Kartonnen dozen, Sprakeloos, Het derde huwelijk, Zuivering en De draaischijf, waarvan de laatste het recentst (2022) is. Lanoye woont en werkt afwisselend in Antwerpen en in Kaapstad.

Afgelopen weekend ging zijn theaterstuk Lady+Lord MacBeth bij ons in première. Andere theaterwerken van zijn hand zijn Ten Oorlog, Mamma Medea, Bloed en Rozen en Koningin Lear.

Maatschappelijk engagement
De jury roemt zijn scenario's en romans, maar heeft ook oog voor zijn werk als stadsdichter en 'satirisch columnist'. "Hij kijkt met een open blik naar dat landschap en ondersteunt aanhoudend mensen met een diverse visie of komaf, met een bijzondere aandacht voor de LGBTQ+ community en nieuw en jong talent. Zijn maatschappelijke engagement gaat hand in hand met een nadrukkelijke intellectuele betrokkenheid, zoals duidelijk is in heel zijn werk."

Naast de eer krijgt Lanoye een bedrag van 60.000 euro. Lanoye krijgt hem in het najaar uit handen van de Belgische koning Filip.