Responsive image

Lady+Lord MacBeth

Theater + muziek 
Landelijke tournee
GEWEEST
1 maart t/m 14 april 2024

Bodemloze liefde en blinde ambities

Lady+Lord MacBeth is de tweede samenwerking van regisseur Olivier Diepenhorst en schrijver Tom Lanoye. Eerder regisseerde Diepenhorst Mamma Medea, een bewerking die Lanoye al eerder schreef. Nu werken ze voor het eerst samen aan een nieuwe bewerking van de meest beruchte tragedie van Shakespeare: MacBeth. Een muzikale voorstelling met live muziek van het ensemble Black Pencil.

Shakespeare
Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat ‘de Schotse tragedie’ van Shakespeare bekend. Daar voegen schrijver Tom Lanoye en regisseur Olivier Diepenhorst onverwachte elementen aan toe. En zij geven een centrale, drijvende rol aan Lady MacBeth. Een muzikale voorstelling met live muziek van het ensemble Black Pencil.

In hun jeugd hebben Lady en Lord MacBeth elkaar onvoorwaardelijk trouw gezworen. Hun leven wordt nu echter overschaduwd door een grote tragedie: zij blijven kinderloos. In tegenstelling tot hun vrienden, Lord en Lady Banquo. Die kunnen pronken met een prachtig zoontje, Fleance, dat dol is op zijn ‘oom en tante’ MacBeth. 

De MacBeths zijn op een punt in hun leven gekomen dat ze tegen hun plafond aan zitten en zich afvragen: ‘is dit alles?’. Lord MacBeth vecht zijn onbehagen uit op het slagveld. Als meest ervaren generaal van koning Duncan vecht hij nog steeds in de voorste gelederen, als een bezetene. Maar de eer die hem na afloop wordt bewezen troost hem niet. En zijn vriend Banquo, allesbehalve een vechtjas, blijft populairder dan hij.

Waanzinnig plan wordt obsessie
Lady MacBeth zint op een manier om het gapende gat in hun bestaan te vullen. Zij bezweert haar man dat hij meer verdient. Veel meer. En zijzelf ook. De zonderlingen die ze raadpleegt hebben haar een wreed plan ingefluisterd — of was het omgekeerd? Is zijzelf de eigenlijke bedenkster? Samen moeten ze de zwakke koning Duncan uit de weg ruimen. Lord MacBeth heeft als enige recht op de troon. Maar ook hun vrienden Lord en Lady Banquo moeten verdwijnen. Lady MacBeth heeft recht op Fleance. Een zoontje dat zij kan opvoeden tot kroonprins. 

Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie. Ten slotte gaat het echtpaar over tot de daad. Met desastreuze gevolgen. Ook voor henzelf. 

Lady+Lord MacBeth is een meeslepende bewerking, over bodemloze liefde en blinde ambities. En over de pijn - het gemis van wat nooit heeft mogen zijn. Het koningskoppel wordt gespeeld door Joy Wielkens (tv-serie Dertigers) en Alwin Pulinckx (ex-ITA) en verder met topacteurs Aus Greidanus jr., Matthijs IJgosse en Yara Alink.

Muzikale voorstelling
Met live muziek van het ensemble Black Pencil in een bijzondere setting van vele blokfluiten, panfluit, altviool, accordeon, percussie, vibrafoon en elektronische soundscapes. Black Pencil speelt bestaande muziek, van renaissance muziek gecomponeerd door Shakespeares’ tijdgenoten tot klassieke en moderne muziek met rock-achtige invloeden en soul en blues, live gezongen door Joy Wielkens. Ook brengt Black Pencil eigen gecomponeerde muziek en soundscapes.

Responsive image

Joy Wielkens

Responsive image

Alwin Pulinckx

Responsive image

Yara Alink

Responsive image

Aus Greidanus jr.

Responsive image

Matthijs IJgosse

Responsive image

Jorge Isaac

Responsive image

Matthijs Koene

Responsive image

Esra Pehlivanli

Responsive image

Marko Kassl

Responsive image

Enric Monfort

)

Over de makers

Tom Lanoye is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van zijn taalgebied (Nederland en Vlaanderen), en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Tom Lanoye leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Olivier Diepenhorst deed de afgelopen jaren (gast)regies bij o.a. Toneelschuur producties, Korthals Stuurman Theaterbureau, Theatergroep Suburbia, Oostpool en Theater Bellevue. Zijn regie van Lichter dan ik  (Korthals Stuurman) werd door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd als één van de beste voorstellingen van het theaterseizoen 21/22. Najaar 2022 oogstte Diepenhorst veel lof voor zijn regies van de indrukwekkende monologen Een Leven (met Benja Bruijning) en De Wanen (met Alwin Pulinckx, bekroond met vijf ★★★★★).

Black Pencil

Black Pencil is een ensemble met meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis als bandbreedte. De muzikale bezetting van de vijf musici is uniek en de mogelijkheden van een enorme collectie blokfluiten, panfluiten, altviool, accordeon en percussie zijn eindeloos. Het ensemble werkte vorig jaar al succesvol samen met Suburbia tijdens de zomervoorstelling Tom op de boerderij. 

BOEK

De tekst Lady+Lord MacBeth van Tom Lanoye verschijnt in boekvorm bij Uitgeverij Prometheus. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of bestel direct bij Prometheus via: www.uitgeverijprometheus.nl.

Reviews

“Wat een super mooie, aangrijpende en indrukwekkende vertolking van een klassieker.”
 

“Een ontzettend krachtige vertolking! Het licht, de staging, de muziek; een en al sfeer. Wauw!”
 

“Indrukwekkend spel! En wat past de muziek er naadloos bij!"
 

“Geweldige live muziek!”
 

“Nooit eerder kwam MacBeth zo binnen. Geweldig.”
 

“Heftig, intens, bijzonder."
 

“Zeer mooie combinatie van prachtig aangrijpend spel en muziek. Genoten!”