Responsive image

YASMINA REZA WINT CINO DEL DUCA PRIJS

De Franse (toneel)schrijver Yasmina Reza wint de Prix Mondial Cino Del Duca voor haar gehele oeuvre. Deze literatuurprijs is na de Nobelprijs de meest prestigieuze literaire prijs ter wereld. Deze zomer speelt Theatergroep Suburbia een van haar meest succesvolle stukken, ‘Carnage’.

Op 19 juni 2024 ontvangt Yasmina Reza de Prix Cino Del Duca voor haar gehele oeuvre. Aan de Cino Del Duca Prijs is een bedrag van 200.000 euro verbonden, waarmee het na de Nobelprijs het grootste geldbedrag uitreikt. 

De Prix Mondial Cino Del Duca, in het leven geroepen door Simone Del Duca in 1969, bekroont de carrière van een Franse of buitenlandse auteur. Onder de winnaars die sinds de oprichting zijn uitgereikt, bevinden zich onder meer Jean Anouilh, Jorge Luis Borges en Milan Kundera. 


Yasmina Reza 
Yasmina Reza, Frans toneelschrijver, romancier en actrice, maakte vooral naam als auteur van de toneelstukken ‘KUNST’ (1994) en ‘God van de slachting’ (2007). 

Yasmina Reza werd in 1959 in Parijs geboren als dochter van een Iraans-Russische vader en een moeder van Hongaarse afkomst. Ze won meerdere internationale prijzen waaronder de Laurence Olivier Award en de Tony Award voor ‘KUNST’ en ‘God van de slachting’. Reza ontving ook twee Molières (Franse toneelprijs) en een César (de Franse 'Oscar'). 


Carnage
Carnage’, ook bekend onder de originele titel ‘God van de slachting’, is wereldwijd een vaak gespeeld stuk, geliefd bij regisseurs, acteurs én publiek. Roman Polanski verfilmde het stuk in 2011 tot de succesvolle speelfilm ‘Carnage’. Theatergroep Suburbia speelt het stuk deze zomer van 19 juni t/m 28 juli op Stadsboerderij Almere, op Stadslandgoed De Kemphaan. De première is zondag 23 juni om 20.30 uur. 

Speeldagen van woensdag tot en met zondag (behalve zaterdag 22 juni). Aanvang op woensdag tot en met zaterdag om 20.30u. Op zondag is de aanvang om 15.00u (behalve 23 juni). 

Tekst: Yasmina Reza, vertaling: Laurens Spoor, regie: Albert Lubbers, spel: Hanne Arendzen, Ali-Ben Horsting, Kirsten Mulder, Chiem Vreeken, decorontwerp: Herbert Janse, kostuumontwerp: Dorien de Jonge, lichtontwerp en techniek: Neal Groot.