Responsive image

Michel Marc Bouchard

Michel Marc Bouchard (1958) is een Canadese toneelschrijver. Geboren in Saint-Cœur-de-Marie, Quebec, studeerde hij theater aan de Universiteit van Ottawa. Bouchard debuteerde in 1983 als toneelschrijver en heeft sindsdien meer dan 25 toneelstukken geschreven, waaronder The Coronation Voyage (Le voyage du Couronnement), Down Dangerous Passes Road (Le chemin des Passes-dangereuses) en Written on Water. Zijn werken zijn uitgevoerd in meer dan vijftig landen en tot op heden zijn er bijna 500 producties in twintig talen.

Zijn toneelstukken werden ook meermalen verfilmd, zoals Lilies in 1996 en The Orphan Muses (Les Muses orphelines), werd in 2000 verfilmd door Robert Favreau. Tom á la ferme (2011) werd in 2013 verfilmd door Xavier Dolan, die tevens de titelrol vertolkte. Het toneelstuk La nuit où Laurier Gaudreault s'est réveillé (2019) werd in 2021 door Xavier Dolan voor televisie bewerkt als The Night Logan Woke Up.

Bouchard ontving vele prijzen en onderscheidingen: in 2012 werd hij benoemd tot Ridder in de Nationale Orde van Quebec. In 2021 ontving hij Quebec's 'Prix Athanase-David for lifetime achievement in literature'.

Bouchard zal dit jaar ook nog twee prijzen ontvangen voor zijn gehele oeuvre: in april de Prix Violet als onderdeel van het Blue Metropolis-festival en in mei de Governor General's Award for the Performing Arts, de hoogste onderscheiding in de podiumkunsten in Canada.

Speelde in