Responsive image

Tom op de boerderij

Zomervoorstelling 2023
Stadsboerderij Almere
21 juni t/m 30 juli 2023

Theatergroep Suburbia speelt deze zomer de muziektheatervoorstelling Tom op de boerderij in samenwerking met het ensemble Black Pencil en Stadsboerderij Almere. Tom op de boerderij is een spannend liefdesdrama van auteur Michel Marc Bouchard en is voor het eerst in Nederland te zien.

Tom is in diepe rouw. Zijn vriend is overleden. Tom reist naar het ouderlijk huis van zijn geliefde, een boerderij ver weg van de grote stad. Aan de vooravond van de begrafenis maakt hij voor het eerst kennis met de familie van zijn vriend, moeder Agathe en broer Francis.

In het beklemmende isolement van de boerderij ontvouwt zich een complex en gevaarlijk spel van strijd en toenadering tussen de twee mannen en de moeder. 

“Wanneer we ons openstellen voor het leed van de liefde, kunnen we dat allemaal, elke dag, een beetje verzachten.” (Michel Marc Bouchard)

De Frans-Canadese auteur Michel Marc Bouchard schreef met Tom op de boerderij een spannend liefdesdrama over onverdraagzaamheid en verstikkende geheimen. 

Bouchard schreef Tom á la ferme in 2011 waarna zijn toneelstuk faam verwierf door de indrukwekkende verfilming van ‘wonderkind’, acteur en regisseur Xavier Dolan. Sindsdien is het toneelstuk wereldwijd meer dan vijfendertig keer vertaald en opgevoerd.

Nederlandse première 
Voor de Nederlandse première tekent Chiara Tissen voor de vertaling. Zij ontving voor haar vertaling het Thérèse Cornips Stipendium. Het ensemble Black Pencil tekent voor de muziek en Albert Lubbers voor de regie. De rollen worden vertolkt door Johannes Wirix-Speetjens, Chiem Vreeken, Oda Spelbos en Dilan Yurdakul.

Compleet avondje uit
Zoals ieder jaar is de zomervoorstelling van Suburbia een complete avond uit op het erf van Stadsboerderij Almere. Voorafgaand is een biologisch driegangendiner en randprogrammering waaronder ‘Ontmoet de stadsboeren van Almere’ en een rumba workshop.

De zomervoorstelling is te zien van 21 juni t/m 30 juli 2023 op Stadsboerderij Almere. 

Responsive image

Johannes Wirix-Speetjens

Responsive image

Chiem Vreeken

Responsive image

Oda Spelbos

Responsive image

Dilan Yurdakul

Responsive image

Jorge Isaac

Responsive image

Matthijs Koene

Responsive image

Esra Pehlivanli

Responsive image

Marko Kassl

Responsive image

Enric Monfort

)

Stadsboerderij

De Stadsboerderij Almere is een biodynamisch bedrijf met akkerbouw, groenteteelt en koeien, en met ruimte voor kunst en cultuur.

De Stadsboerderij heeft twee erven. Het oudste erf ligt sinds 1996 op Stadslandgoed De Kemphaan.

Op de Stadsboerderij kunnen mensen uit de stad kennis maken met (biologische) landbouw en meegenieten van het boerenbedrijf. De stad Almere profiteert van een milieuvriendelijk, duurzaam beheer van haar groene ruimte. De stadsboeren van Almere zijn Tineke van den Berg en Tom Saat. 

 

Stadslandgoed De Kemphaan is opgezet als een kasteellandgoed. Om de ‘burcht’ (café-restaurant en bierbrouwerij) liggen water, tuinen, landerijen, een imkerij én de stadsboerderij. Natuur en cultuur komen hier samen in activiteiten georganiseerd door onder meer Stad & Natuur en Staatsbosbeheer.

De jaarlijkse zomervoorstelling van Suburbia is een complete avond uit op de Stadsboerderij Almere op Stadslandgoed De Kemphaan. Toegankelijk, grappig en ontroerend locatietheater. Moderne en herkenbare klassiekers, gespeeld door sterke acteursensembles. En dat alles heerlijk in de openlucht tijdens een zwoele zomeravond op het erf van de Stadsboerderij. Tijdens de zomervoorstelling en het diner vooraf zit het publiek buiten, maar wel overdekt in de grote open schuur.

Info

Tom op de boerderij is te zien op de Stadsboerderij Almere (op Stadslandgoed De Kemphaan) van 21 juni tot en met 30 juli 2023. 

Speeldagen: woensdag tot en met zondag.
Aanvang diner: 18.30 uur.

Aanvang voorstelling wo-za: 20.30 uur. 
Aanvang voorstelling zondag: 15.00 uur (geen diner).

Prijzen
Kaarten woensdag, donderdag: € 28,00
Kaarten vrijdag, zaterdag, zondag: € 30,00
Kortingskaart studenten/jongeren <21jr (alle dagen): € 17,50

Toegankelijkheid
De voorstelling is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Wel gelieve dit van tevoren te laten weten.
De voorstelling en diner zijn in de openlucht maar bezoekers zitten overdekt.

Contact
Heb je vragen? Stuur dan een mail aan: kaartverkoop@suburbia.nl of bel / app met de kassatelefoon  06-24 22 22 38, bereikbaar van woe - za van 16 tot 20.30u en op zondag van 13 tot 15u.

DINER

Prijs
€ 27,50 vlees driegangendiner
€ 25,00 vega driegangendiner 

Voorgerecht
*Wisselende zomerse soep met zuurdesembrood van Jelmer de Bock

Hoofdgerecht
*Vlees: Zomerse runderstoof | Vega: stoof van soldaat boontjes
*Bietencarpaccio met kiemgroente en zonnebloempitjes
*Aardappeltjes in knoflook/peterselie olie
*Gefermenteerde groenten

Nagerecht
*Spelt griesmeel pudding met vanille en rozen-rabarbercompote

Voor aanvang van de voorstelling kookt Jim Groot een heerlijk  driegangendiner met uitsluitend biologische producten. 
We beginnen met een zomerse lichte soep die wisselt met het aanbod van de groenteboer met zuurdesembrood van bakker Jelmer de Bock van de Boerenmarkt. Dan volgt er een zomerstoof van soldaatboontjes, ook wel het heilig boontje genoemd, of voor de carnivoren een runderstoof van riblappen van de Stadsboerderij. Hierbij wordt een bietencarpaccio met kiemgroenten en zonnebloempitjes geserveerd, aardappeltjes in knoflook-peterselieolie en gefermenteerde groenten. Als toetje hebben we ouderwetse spelt griesmeel pudding met vanille en rozen rabarbercompote.

De ingrediënten zijn lokaal geproduceerde, biologische en seizoensgebonden groenten en producten, waarmee we de ecologische voetafdruk minimaliseren en kleinschalige en milieuvriendelijke boeren ondersteunen. Zo zal Jim deze zomer de dagverse inkopen doen bij de Warmonderhof en komt het versgebakken brood van de Jelmer de Bock, bekend als bakker van de Boerenmarkt op de Stadsboerderij Almere. Het vlees voor het carnivorenmenu is rechtstreeks afkomstig van de Stadsboerderij  Almere.

Aan de bar kunt u drankjes bestellen waaronder wijn van Wijnkelder Almere en bier van Stadsbrouwerij De Kemphaan.

Bestellen
Diners dient u apart en minimaal 24 uur van tevoren te bestellen (naast de voorstellingskaarten).
Heeft u al besteld maar wilt u het diner toch annuleren? Mail naar kaartverkoop@suburbia.nl o.v.v. uw naam en de datum.
De annuleringstermijn is 24 uur. Daarna zijn wij helaas genoodzaakt om het diner in rekening te brengen vanwege de inkopen die dan al gedaan zijn.

Wilt u samen met een andere familie aan 1 tafel zitten? Heeft u voedselallergieën, of heeft u andere vragen?
Meld dit dan even bij de kaartverkoop, mail: kaartverkoop@suburbia.nl 

Pers en media

Recensies
"Chiem Vreeken is fenomenaal als homofobe Francis: achter zijn stuurse woede huist een onpeilbare eenzaamheid. Johannes Wirix-Speetjens plaatst daar als Tom mooi sensitief spel tegenover: genereus en kwetsbaar onderzoekt hij zijn verdriet." (★★★★ Volkskrant)

"De prachtige livemuziek van Black Pencil blaast een karrevracht aan onvervuld verlangen in het (mentale en fysieke) geweld op de toneelvloer." (★★★★ Volkskrant)

"Een geweldig kwartet acteurs (...) Oda Spelbos zet schitterend een vrouw neer die zich met de moed der wanhoop door het leven slaat, hard en kwetsbaar, bewust onwetend, maar ondertussen ziet en voelt ze veel." (★★★★☆ 4 ½ ster  Scènes)

"De volmaakt op het verhaal aansluitende muzikale begeleiding is in handen van het vijfkoppige ensemble Black Pencil."(★★★★☆ 4 ½ ster Scènes)

"Nog een kleine aanbeveling. Het is heerlijk om voor aanvang van de voorstelling een tijdje te acclimatiseren op de mooie locatie van Theatergroep Suburbia. Drie voortreffelijke gangen, vegetarisch of vlees, waarbij je ondertussen de kans hebt om aan lange tafels mede-toneelliefhebbers, theaterfans en andere cultuurverslaafden te ontmoeten."(★★★★☆ 4 ½ ster Scènes)

"In de muziektheatervoorstelling Tom op de boerderij gaat de stadse Tom naar het platteland om daar zijn geliefde te begraven, maar kan dat alleen doen door te verbergen wie zij voor elkaar waren. De spanning tussen Tom en de broer, Francis, heeft vanaf het begin een onmiskenbaar seksuele lading, het geweld van Francis een verwrongen poging tot contact maken. Gedragen door de live uitgevoerde muziek van het verrassende ensemble Black Pencil, is het vooral een voorstelling die steeds het fysieke opzoekt in de benadering van de tekst." (Parool)

“Echt interessant wordt 'Tom op de boerderij' van Suburbia als het uitmuntende muziekensemble Black Pencil vrij spel krijgt. Hun combinatie van instrumenten (van onder meer panfluit tot accordeon en altviool) is fascinerend, verrassend, en wringend.” (Theaterkrant)

Interviews
Johannes Wirix-Speetjens live te gast bij Volgspot, Radio 5. Luister terug via Volgspot
Black Pencil speelde live + gesprek bij NPO Klassiek, Radio 4. Luister terug via NPO Klassiek
Chiem Vreeken in de Coulissen bij Opium, Radio 4. Luister terug via Opium
"Spelen, acteren, spelen, acteren" interview met Johannes Wirix-Speetjens in Scenes Magazine
"Rouw en homohaat centraal in nieuwste theaterproductie Suburbia" Omroep Flevoland

publieksreacties

"Dit was absoluut de beste voorstelling van Suburbia ooit."

"De personen gaan echt leven, je denkt de volgende dag: hoe zou het verder gaan met ze? Muziek is verrassend, prachtig gespeeld en tilt de voorstelling naar een hoger niveau. Puur genieten."

"Intens, humorvol, rauw. Fijne muziek."

"Geweldig! Boeiend vanaf de eerste seconde. Briljant spel van alle spelers. Locatie was top, decor ook. Heb enorm genoten."

"Geweldige voorstelling waar veel over na te denken en praten is."

"Heel erg goed. Het geeft het problematische weer van homo zijn. Vooral hoe broers erop reageren, dat herken ik bij mijn familie."
  
"Genieten nog steeds na. Zelden zoiets moois gezien. Dikke tien."

"Heel goed, het is een fantastisch invoelbaar stuk geworden. Verrassend ook. En dan de muziek van Black Pencil: kippenvel."

Lees hier meer reacties