Responsive image

Paul R. Kooij

Na zijn afstuderen aan de Toneelschool Arnhem heeft Paul R. Kooij bij veel gezelschappen gespeeld, onder andere bij Toneelgroep Theater, Publiekstheater, Stella Den Haag, het Noord Nederlands Toneel, het Onafhankelijk Toneel, Bonheur, het Zuidelijk Toneel en het Nationale Toneel. Van 1988 tot en met 1991 en 1995 tot 2000 was Paul als vast acteur verbonden aan het Ro Theater te Rotterdam waar hij vele rollen speelde in onder meer ‘Proust I t/m Proust IV’,  ‘Zonsopgangen boven zee’,  ‘Macbeth’, ‘De Bruiloft’ en ‘Haroen en de zee van verhalen’, ‘Dood van een Handelsreiziger’ en ‘Peer Gynt’. Stuk voor stuk grote rollen waar lovend op is gereageerd door pers en publiek.

Bij het grote publiek is Paul onder meer bekend van zijn rol als Boze Buurman Boordevol in de speelfilm ‘Ja zuster, Nee zuster’ en op tv in ‘De Ko de Boswachtershow’ en ‘Baantjer’. Paul was ook te zien in o.a. de films ‘Antonia’, ‘Karakter’ en ‘Kruimeltje’ en de tv series ‘Goedenavond dames en heren’ en ‘De prooi’. Paul heeft regelmatig zijn vaste scènes in ‘Het Klokhuis’.

 

Paul speelde verder bij De Utrechtse Spelen de hoofdrollen in ‘De ingebeelde zieke’ en ‘Rain Man’ (2010 en 2012). Van 2014 tot 2016 speelde Paul de rol van Otto Frank in ‘Anne’. Paul oogstte ook veel lof voor zijn rol als verteller in ‘Het Pauperparadijs’ van Tom de Ket. Momenteel speelt hij in de opvolger van ‘Het Pauperparadijs’: ‘Mammoet’.

 

De afgelopen seizoenen heeft Paul gespeeld bij jonge gezelschappen als Jan Vos in de voorstelling Gas en Berg & Bos in stukken van schrijver Rik vd Bos. Binnenkort speelt Paul bij Beumer & Drost.

Speelde in