Responsive image

Een Goed Jaar

Een hecht gezin in zwaar weer

Na de nodige tegenslagen breekt voor het gezin Mortier een goed jaar aan. Hun zieke dochter is genezen verklaard en zowel zoon als dochter slaan hun vleugels uit. Hoopvol durft iedereen weer na te denken over de toekomst. Maar hoe geef je die dan vorm? Samen of juist alleen? En in hoeverre wordt de keuze voor jezelf, een keuze tegen het gezin? Een Goed Jaar is een warmbloedig en geestig portret van een familie in turbulente tijden.

Veelgeprezen toneelschrijver Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert werken al ruim dertig jaar samen. Zij maken met de tragikomedie Een Goed Jaar hun derde voorstelling voor Theatergroep Suburbia.

DICHT OP DE WERKELIJKHEID
Het jaar 2020 is een jaar worden om nooit te vergeten. Met de komst van covid-19 schuurt het nieuw geschreven toneelstuk van Peer Wittenbols opeens nóg dichter tegen de werkelijkheid aan dan we hadden kunnen vermoeden. Want hoe ga je om met ingrijpende veranderingen? Hoe verhoud je jezelf tot je familie? En hoe verwerk je verlies?

Extra bijzonder is dat de rollen van vader en kinderen worden gespeeld door Paul R. Kooij en zijn échte zoon en dochter: Piet en KaatjeZij zijn alle drie afgestudeerd aan de Toneelschool in Arnhem. Ook Anneke Blok studeerde af in Arnhem; Anneke en Paul zaten in dezelfde afstudeerklas.

Vanwege de lock down zijn de laatste voorstellingen tot en met 20 december afgelast.

Responsive image

Anneke Blok

Responsive image

Paul R. Kooij

Responsive image

Kaatje Kooij

Responsive image

Piet Kooij

)

Pers en media

Aangrijpend en grappig theater over een imploderend gezin ★★★★ Volkskrant 

Een goed jaar toont het gezin als verzameling losse scherven 🔴★★★★ NRC Handelsblad

Constante knap geconstrueerde spanning ★★★★  Telegraaf

Eiland van speelse zwartgalligheid Theaterkrant

Origineel thema in hermetische sfeer ★★★ Scenes

Dit gezinsdrama toont alle facetten van het leven - interview met Anneke Blok in De Telegraaf
Familieopstelling - interview met de Kooijs in Scènes
De personages kruipen bij je naar binnen - interview met Anneke Blok voor Radio Atelier Amsterdam

Soundscape

Voor het decor, geluid en licht van Een Goed Jaar heeft BrotherTill een totaalbeleving ontworpen. Elke toeschouwer krijgt zijn eigen (corona proof) koptelefoon op en wordt zo ondergedompeld in een speciaal geluidsdecor. Verschillende lagen van spel, licht en geluid nemen de toeschouwers mee op een persoonlijke reis. Het is bijna of je in de hoofden kruipt van de personages.

BrotherTill is een interdisciplinair kunstenaarsduo uit Zwolle - bestaande uit de broers Mathijs en Peter van Til. Het duo maakte de afgelopen jaren naam met multimediale, ontregelende en expliciete concepten waar muziek, video en performance-art samengaan. Hun werk is te vinden in zowel theaters, musea als op muziekpodia.