Responsive image

De nacht, de moeder van de dag

'JE MOET JE LEVEN VERANDEREN'

Na de zomerhit Hebriana (2014) spelen we dit jaar opnieuw een tragikomedie van de Zweedse schrijver Lars Norén. Een moderne klassieker uit de sterke Scandinavische theatertraditie.

Zweden, de jaren '50. In de keuken van familiehotel Aurora doen vader, moeder en hun twee zoons een laatste poging elkaar te vinden.

Het is de verjaardag van de jongste zoon, David. Het is ook de dag dat vader probeert uit alle macht -en met weinig succes-  achterstallige rekeningen te betalen. Het hotel staat aan de rand van een faillissement. Maar David dagdroomt liever dan te werken in het hotel. Dat maakt zijn hardwerkende broer razend. En wat is dat hardnekkige hoestje van moeder toch?


De tragikomedie De nacht, de moeder van de dag is een indringend familiedrama gedrenkt in inktzwarte humor. Met de fenomenale dialogen van één van de grootste Zweedse toneelschrijvers, Lars Norén. Centraal motto in het leven en werk van Norén is ‘je moet je leven veranderen’. In De nacht, de moeder van de dag staan alle familieleden ook aan de vooravond van onomkeerbare veranderingen in hun levens.

De zomervoorstelling is een complete avond uit op het idyllische Stadslandgoed De Kemphaan in Almere met vooraf een Zweeds diner. Je bent heerlijk buiten maar zit tijdens de voorstelling wel overdekt.

Wil je kaarten bestellen? Dat kan onderaan deze pagina. Heb je vragen? App ons op 06-24 2222 38. In verband met de voorbereidingen op De Kemphaan zijn wij telefonisch niet altijd op kantoor bereikbaar.

Responsive image

Jord Knotter

Responsive image

Minne Koole

Responsive image

Marie-Christine de Both

Responsive image

Wouter Van Lierde

)

Diner

De zomervoorstelling is een compleet avondje uit met vooraf een Zweeds driegangendiner met zoveel mogelijk biologische streekproducten. Aanvang diner is 18.30 uur. Je zit met elkaar aan lange tafels in de overdekte Open Schuur van de Stadsboerderij. Op zondagmatinees kun je een Zweedse picknickmand bestellen, de Svensk Söndags picnic.

Kemphaan

Een bezoeker zei ooit: "Sprookjes bestaan. Ze gebeuren gewoon, in Almere.” 

Stadslandgoed De Kemphaan is opgezet als een kasteellandgoed. Om de ‘burcht’ (café-restaurant en bierbrouwerij) liggen water, tuinen, landerijen, de stadsboerderij en een imkerij. Natuur en cultuur komen hier samen in activiteiten georganiseerd door onder meer Stad & Natuur en Staatsbosbeheer.

Al meer dan tien jaar bewijst Theatergroep Suburbia een ijzersterke formule te hebben gevonden met de jaarlijkse zomervoorstelling op De Kemphaan. Toegankelijk, grappig en ontroerend locatietheater. Moderne en herkenbare klassiekers, gespeeld door sterke acteursensembles. En dat alles heerlijk buiten tijdens een zwoele zomeravond in de prachtige natuur van De Kemphaan.

Extra

Woensdag, 19.45  inleiding door Yvo Nafzger | toegang gratis 
Donderdag, 19.45 landgoedwandeling met Staatsbosbeheer | toegang € 3,50

Na afloop van de voorstelling is de bar geopend.

Media

RECENSIES
"Magistrale blauwdruk van een mislukt leven. Fascinerend." ★★★★☆ Volkskrant

"Lubbers houdt zijn regie glashelder, wat resulteert in rauw realistisch acteurstoneel, met zo nu en dan een grimlach." ★★★★☆ De Telegraaf

"Schitterend spel in felrealistische De nacht, de moeder van de dag."  ★★★☆☆ NRC Handelsblad

"De Nacht is mooi laveren tussen kwetsbaar en stuiterend." Parool 

INTERVIEWS
"Ik ben erg onder de indruk van Noréns werk. Elke dag ontdek ik weer dat zinnen meer betekenen dan ik dacht. Bij de eerste lezing dacht ik: wat zegt deze gast? Hij spreekt zichzelf voortdurend tegen, wat meent hij nou? Uiteindelijk creëert hij zo heel levensechte personages, omdat mensen nu eenmaal inconsequent zijn." Interview met Minne Koole aan de Volkskrant

Minne Koole was te gast bij VPRO's Nooit meer slapen. Luister terug via de website, vanaf 1'10". Interview met Minne Koole

"Suburbia is jarig en speelt tragikomedie" Interview met Jord Knotter en Albert Lubbers, Omroep Flevoland.

"Je kan het heel zwart en negatief zien, maar het stuk kijkt ook naar de toekomst. Om te spelen vind ik het louterend. Dat zit al in de titel. Dat zijn de laatste regels uit een gedicht: "Vriend, verheug u, en zing in het uur van uw droefenis. De nacht is de moeder van de dag." Interview met Minne Koole aan Atelier Amsterdam. Luister terug via de podcast.

"Bij ons wordt het juist grappig en komisch,’ vertelt Koole, ‘een tragikomedie die mooi schakelt tussen intens treurige momenten en humor. Vergeet ook niet dat regisseur Albert Lubbers een uur aan tekst uit het originele stuk heeft geschrapt. En ook dat de voorstelling zich afspeelt op locatie, midden in de natuur voegt veel toe aan de ervaring." Interview met Minne Koole  Scenes.

"Een tragikomisch stuk, noemt Suburbia het. Opmerkelijk, want toneelschrijver Lars Norén staat nu niet bepaald bekend als een vrolijke Frans. „Het hangt ook sterk af van de manier waarop wij het spelen. Het is geen dijenkletshumor, maar heel zwartgallig. Juist doordat je er telkens om moet lachen, doet het nog meer zeer." Interview met Marie-Christine de Both en Wouter Van Lierde. Gooi- en Eemlander

Route

Route naar Stadslandgoed de Kemphaan
- A1/A6: Afslag 5 Almere Stad, hierna richting Zeewolde/Utrecht (N305), na ca. 2 km afslag Kemphaan (links).
- A27: Afslag 36 Almere Haven, hierna richting Almere Stad (N305), na ca. 5 km afslag Kemphaan (rechts).
- Navigatie: Kemphaanstraat 1, 1358 AC Almere (ook Kemphaanpad leidt naar het Stadslandgoed).

Zodra je het landgoed oprijdt, zie je de parkeerplaats en volg je te voet de TS (Theatergroep Suburbia) bordjes naar de speellocatie. Minder validen kunnen met de auto worden afgezet bij de boerderij.

Openbaar vervoer: vanaf Almere CS rijden bussen naar De Kemphaan. Let op: er zijn wegwerkzaamheden, neem daarom bus 160; deze stopt bij bushalte De Kemphaan. Raadpleeg hiervoor www.9292.nl
Vanaf de bushalte Kemphaan is het nog 5 minuten lopen. Vanaf de bushalte de weg oversteken via de voetgangerstunnel. Daarna rechtdoor De Kemphaan oplopen. Na een paar minuten lopen ligt de Stadsboerderij aan je rechterhand.

Tijden en prijzen

Woensdag t/m zaterdag
Aanvang voorstelling
20.30u.
Aanvang diner 18.30u.

Zondag
Aanvang voorstelling
15.00u.
Aanvang Svensk Söndags picnic 14.00u.

Prijzen:
Toegangskaarten woensdag, donderdag € 26,00 (student € 21,00)
Toegangskaarten vrijdag, zaterdag, zondag € 28,50  (student € 23,50)
Diner: € 24,50 (p.p.)
Picknick: € 35,00 (2 p.)

U kunt in het bestelmenu apart kaarten kiezen voor de voorstelling (regulier of studententarief) en het diner.