Responsive image

Judas

Judas is terug!

Wat eraan vooraf ging: in 2015 werd onze voorstelling Judas lovend ontvangen door pers en publiek in het landschapskunstwerk De Groene Kathedraal. Begin 2020 ging Judas in reprise met een landelijke theatertournee en gaven wij opnieuw het woord aan Judas. 

Totdat ons land en het culturele landschap werden getroffen door Covid-19. Kort na het begin van de reprise zijn alle voorstellingen van Judas afgelast. Na maanden van 'intelligente lockdown', hebben wij afgelopen augustus Judas hernomen in De Groene Kathedraal in Almere, de plek waar het vijf jaar geleden allemaal begon.

De laatste kans om Judas nog te zien was tijdens twee exclusieve voorstellingen: in De Grote Kerk in Alkmaar op vrijdag 11 september en in Deventer Schouwburg op donderdag 17 september.

De allerlaatste voorstelling was bij schrijver Lot Vekemans, thuis in haar tuin. Een bijzondere afsluiting voor een gedenkwaardige monoloog.

We danken de provincie Flevoland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland. Zonder hun steun hadden we deze voorstelling niet kunnen hernemen. 

Acteurs en makers

Justus van Dillen Judas
Responsive image

Justus van Dillen

)

Recensies

“Justus van Dillen is de perfecte Judas. Slinks, maar totaal geloofwaardig.” Volkskrant ★★★★

“Regisseur Albert Lubbers heeft terecht vertrouwd op de krachtige tekst van Vekemans en het aardse spel van Van Dillen.” Parool ★★★★

“Judas leeft in het nu. Tekst en spel zijn virtuoos.” Parool ★★★★

“Judas is een ongelooflijk intrigerende tekst.” Trouw ★★★

'Het enige wat eigenlijk nodig is om deze tekst tot volle bloei te laten komen, is een uitmuntende acteur. En die staat er.' Volkskrant ★★★★

“Judas wil niets goedpraten maar alleen uitleggen. En dat doet Justus van Dillen op weergaloze wijze. Zijn tekstbehandeling is perfect, goed getimed en ingehouden. Hij spreekt zijn toehoorders rechtstreeks aan, stelt vragen, daagt uit tot nadenken.” Leidsch- en Haarlems Dagblad

"Via Judas kijk je in je eigen ziel. Hij leert je nadenken over je eigen vooroordelen en oordelen. De mens is tot alles in staat." Nederlands Dagblad 

Pers en media

Soms voel ik al snel dat het publiek me een klootzak vindt - Interview Justus van Dillen in NRC Handelsblad.
Eerherstel voor Judas - interview met Justus van Dillen in De Telegraaf  
Met de groeten van Judas - interview met Lot Vekemans in Scènes 
Judas is ook een geestige voorstelling - interview met Albert Lubbers voor Kijk Almere TV  (vanaf 28'00")
Het nachtkastje - Schrijfster Lot Vekemans te gast bij NPO Radio 4 in Opium, Het nachtkastje 

Het verhaal

“Is er iemand? Nu hier. Die durft te zeggen: Mijn naam is Judas.”

Al meer dan tweeduizend jaar is er geen ouder die zijn kind nog Judas noemt. Waarom werd die naam een icoon van verraad? Wilde Judas werkelijk Jezus de dood injagen? Wat waren zijn motieven toen hij de fatale kus gaf?

Judas neemt voor het eerst zélf het woord. Hij vertelt ons over plannen om de wereld te verbeteren. Over zijn leven, zijn vriendschap met Jezus, het verraad en de schande. Ook confronteert hij ons met de judas in onszelf. Want waartoe zijn wij in staat als we tot het uiterste gedreven worden?

Judas is geschreven door Lot Vekemans, de meest gespeelde Nederlandse toneelschrijver in binnen- en buitenland. Vekemans brengt de historische figuur Judas tot leven, ontroerend en grappig tegelijkertijd. "Ik heb een fascinatie voor mensen die centraal staan in een grote geschiedenis, maar die nooit ruimte hebben gekregen om hun deel van het verhaal te vertellen, mensen van wie de stem niet gehoord is. Zo iemand is Judas. Hij heeft zelf nooit iets mogen zeggen. Ik probeer van Judas weer een mens van vlees en bloed te maken."

Corona

Suburbia houdt zich strikt aan de maatregelen opgesteld door het RIVM, waaronder de anderhalve meter afstand. Heeft u klachten, blijf dan thuis. Check hier de vragen van het RIVM.

Bij vragen, stuur een mail naar: info@theatergroepsuburbia.nl.

Kaarten


September

11

Judas - De Grote Kerk, Alkmaar

Aanvang: 20.15 uur

kaarten
17

Judas - Deventer Schouwburg

Aanvang: 20.30 uur

kaarten