Responsive image

Judas

Judas is terug!

Wat eraan vooraf ging: in 2015 werd onze voorstelling Judas lovend ontvangen door pers en publiek in het landschapskunstwerk De Groene Kathedraal. Begin 2020 ging Judas in reprise met een landelijke theatertournee en gaven wij opnieuw het woord aan Judas. 

Totdat ons land en het culturele landschap werd getroffen door Covid-19. Kort na het begin van de reprise zijn alle voorstellingen van Judas afgelast. Na meer dan 3 maanden met een 'intelligente lockdown', snakken wij naar het directe contact met ons publiek. Desnoods op anderhalve meter afstand.

De herneming van Judas is te zien op een van de mooiste plekken van Flevoland: De Groene Kathedraal. Dit landschapskunstwerk is een geschikte buitenlocatie waar volledig coronaproof gespeeld kan worden. Verspreid onder de hoge populieren van De Groene Kathedraal zullen kris kras, maar op veilige afstand, stoelen voor het publiek staan. Acteur Justus van Dillen loopt hier tussendoor. Suburbia houdt zich strikt aan de maatregelen opgesteld door het RIVM, waaronder de anderhalve meter afstand.

Te zien van woensdag 26 augustus tot en met zondag 6 september 2020. Speeldagen van woensdag tot en met zondag om 19.30 uur. De voorstelling duurt ongeveer een uur. 

Acteurs en makers

Justus van Dillen Judas
Responsive image

Justus van Dillen

)

Recensies

“Justus van Dillen is de perfecte Judas. Slinks, maar totaal geloofwaardig.” Volkskrant ★★★★

“Regisseur Albert Lubbers heeft terecht vertrouwd op de krachtige tekst van Vekemans en het aardse spel van Van Dillen.” Parool ★★★★

“Judas leeft in het nu. Tekst en spel zijn virtuoos.” Parool ★★★★

“Judas is een ongelooflijk intrigerende tekst.” Trouw ★★★

'Het enige wat eigenlijk nodig is om deze tekst tot volle bloei te laten komen, is een uitmuntende acteur. En die staat er.' Volkskrant ★★★★

“Judas wil niets goedpraten maar alleen uitleggen. En dat doet Justus van Dillen op weergaloze wijze. Zijn tekstbehandeling is perfect, goed getimed en ingehouden. Hij spreekt zijn toehoorders rechtstreeks aan, stelt vragen, daagt uit tot nadenken.” Leidsch- en Haarlems Dagblad

"Via Judas kijk je in je eigen ziel. Hij leert je nadenken over je eigen vooroordelen en oordelen. De mens is tot alles in staat." Nederlands Dagblad 

Pers en media

Soms voel ik al snel dat het publiek me een klootzak vindt - Interview Justus van Dillen in NRC Handelsblad.
Eerherstel voor Judas - interview met Justus van Dillen in De Telegraaf  
Met de groeten van Judas - interview met Lot Vekemans in Scènes 
Judas is ook een geestige voorstelling - interview met Albert Lubbers voor Kijk Almere TV  (vanaf 28'00")
Het nachtkastje - Schrijfster Lot Vekemans te gast bij NPO Radio 4 in Opium, Het nachtkastje 

Het verhaal

“Is er iemand? Nu hier. Die durft te zeggen: Mijn naam is Judas.”

Al meer dan tweeduizend jaar is er geen ouder die zijn kind nog Judas noemt. Waarom werd die naam een icoon van verraad? Wilde Judas werkelijk Jezus de dood injagen? Wat waren zijn motieven toen hij de fatale kus gaf?

Judas neemt voor het eerst zélf het woord. Hij vertelt ons over plannen om de wereld te verbeteren. Over zijn leven, zijn vriendschap met Jezus, het verraad en de schande. Ook confronteert hij ons met de judas in onszelf. Want waartoe zijn wij in staat als we tot het uiterste gedreven worden?

Judas is geschreven door Lot Vekemans, de meest gespeelde Nederlandse toneelschrijver in binnen- en buitenland. Vekemans brengt de historische figuur Judas tot leven, ontroerend en grappig tegelijkertijd. "Ik heb een fascinatie voor mensen die centraal staan in een grote geschiedenis, maar die nooit ruimte hebben gekregen om hun deel van het verhaal te vertellen, mensen van wie de stem niet gehoord is. Zo iemand is Judas. Hij heeft zelf nooit iets mogen zeggen. Ik probeer van Judas weer een mens van vlees en bloed te maken."

De Groene Kathedraal

De herneming van Judas is te zien op een van de mooiste plekken van Flevoland: De Groene Kathedraal. 

Kunstenaar Marinus Boezem bedacht in 1978 een Gotisch Groei Project op basis van de plattegrond van de gotische kathedraal Notre-Dame van Reims. In 1987 realiseerde hij dit idee met 178 Italiaanse populieren. Het is een levensgrote replica van de kathedraal van de Franse stad Reims. Alleen niet van steen, maar van hout.

De slanke en hoge populieren verwijzen enerzijds naar de kenmerken van de gotiek en anderzijds naar de tijdelijkheid: populieren hebben een beperkte levensduur. Deze tijdelijkheid hoorde voor de kunstenaar bij het werk.

Dit landschapskunstwerk is een geschikte buitenlocatie waar volledig coronaproof gespeeld kan worden. Verspreid onder de hoge populieren van De Groene Kathedraal zullen kris kras, maar op veilige afstand, stoelen voor het publiek staan. Acteur Justus van Dillen loopt hier tussendoor. Suburbia houdt zich strikt aan de maatregelen opgesteld door het RIVM, waaronder de anderhalve meter afstand.

Na afloop kun je met elkaar en met ons napraten. Neem je eigen drankje mee! Er zijn geen horecavoorzieningen. Houd er ook rekening mee dat het 's avonds - ook bij zomers weer - sterk kan afkoelen. Neem daarom ook zelf warme kleding of dekentjes mee.

Corona

Suburbia houdt zich strikt aan de maatregelen opgesteld door het RIVM, waaronder de anderhalve meter afstand. Heeft u klachten, blijf dan thuis. Check hier de vragen van het RIVM.

Bij vragen, stuur een mail naar: info@theatergroepsuburbia.nl.

FAQ.

Ik heb een voucher voor een afgelaste voorstelling van Judas. Kan ik deze omwisselen voor Judas in De Groene Kathedraal?

Helaas kan dat niet. De vouchers zijn afkomstig van het theater waar Judas is afgelast. Je kunt met je vragen terecht bij het desbetreffende theater.


Hoe laat moet ik aanwezig zijn voor aanvang van Judas?
Om 19.15 uur. Liever niet vroeger! I.v.m. het naleven van de coronamaatregelen proberen wij zoveel mogelijk te voorkomen dat er groepen mensen gaan rondhangen. Wij verzoeken je te wachten in de auto. Als je te voet of met de fiets bent, graag anderhalve meter afstand houden van je medebezoekers. Je wordt begeleid door één van de Suburbia medewerkers naar de speelplek.

Zit het publiek overdekt?

Nee, de voorstelling wordt volledig in de buitenlucht gespeeld en het publiek zit niet overdekt. Houd er rekening mee dat het 's avonds - ook bij zomers weer - sterk kan afkoelen. Neem daarom ook zelf warme kleding of dekentjes mee.


Gaat de voorstelling bij slecht weer door?
Bij zeer slecht weer kan de voorstelling geannuleerd worden. Wij nemen dan contact met je op. Bij wisselvallig weer spelen we in principe wel. Je kunt regenkleding meenemen of van ons een poncho lenen.


Zijn er toiletten in De Groene Kathedraal?
Antwoord volgt; we zijn hier mee bezig.

Is er een bar?
Kenmerkend voor onze locatievoorstellingen is dat je na afloop met een drankje aan de bar kan napraten. Bij Judas is geen bar vanwege de coronamaatregelen. Maar niet getreurd! Na afloop kun je met elkaar en ons napraten. Neem dus je eigen drankje mee!

 

Is de voorstelling toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
Helaas is deze voorstelling niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Kaarten


August

26

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten
27

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten
28

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten
29

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten
30

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten

September

02

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten
03

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten
04

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten
05

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten
06

Judas - Groene Kathedraal

Aanvang: 19:30 uur

kaarten