Theater na de Dam 2023
Omroep Flevoland | om 19:00 & 20:20 uur
In het kader van Theater na de Dam slaan we met Black Pencil en Omroep Flevoland de handen ineen en maken een muzikaal en theatraal televisieprogramma over (on)vrijheid, ‘Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen’. Het programma is te zien op Omroep Flevoland na de Nationale Dodenherdenking, om 20.20 uur.
De provincie Flevoland bestaat 37 jaar. Waarom herdenken op een plek die de Tweede Wereldoorlog nooit heeft gekend? Theater is misschien wel één van de laatste gemeenschappelijke plekken waar jong en oud elkaar ontmoeten. Waar we even kunnen stilstaan bij de vraag ‘hoe te leven met elkaar?’ Een vraag die in de jongste en snelst groeiende provincie van Nederland elke dag actueel is.
‘Mijn ik is vergaan, mijn schaduw verdwenen’ biedt een panoramisch beeld van belevenissen uit de oorlog. Over onvrijheid en de vrijheid die komt na de onvrijheid. Een breed scala aan verhalen, tekstfragmenten van schrijvers en gewone burgers tijdens de oorlog, en met muziek die de inhoud muzikaal reflecteert.
Black Pencil speelt onder andere werk van Monteverdi. Daarnaast zal de Almeerse musicus Noortje Braat een bijzondere uitvoering van de Kaddish van Ravel ten gehore brengen. Zij zal simultaan viool spelen en zingen in het Aramees. Liederen, teksten en dagboekfragmenten komen uiteindelijk samen in een gospel, gezongen door de jonge Almeerse zangers Soleil Eijken, Jèrica Sousa Da Luz Páscoa, Tiffany Vicario en Urmie Enting.
Acteurs Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen en Lot van Lunteren dragen teksten voor van onder anderen de Poolse dichteres Wislawa Szymborska en schrijver G.L. Durlacher. Spelers van het Almeerse jongerengezelschap SubSub dragen teksten voor van meisjes die tijdens de oorlog dagboeken bijhielden over hun dagelijkse levens. De scènes worden op verschillende locaties verfilmd door Omroep Flevoland, zoals op de Poldertoren te Emmeloord, op het dak van het WTC Almere, in Lelystad en op de Knardijk.
Het programma is onderdeel van Theater na de Dam, het landelijke initiatief op 4 mei van theatermakers en artiesten in heel Nederland. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking worden voorstellingen of lezingen georganiseerd die een actueel perspectief bieden op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag.
Black Pencil werd opgericht in 2010 en heeft meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis als speelveld. De mogelijkheden van een enorme collectie blokfluiten, panfluiten, altviool, accordeon en percussie zijn eindeloos. Met respect, kennis en verfijning wordt de mooiste muziek van haar historische plaats getild en komt ze volledig fris voor het voetlicht. Ook initieert Black Pencil de uitdaging tot het schrijven van nieuw werk. Black Pencil programmeert eigen concertseries in Amsterdam en Almere, en werkt samen met Land Art Flevoland en Schokland UNESCO Werelderfgoed.
Omroep Flevoland is de regionale omroep van Flevoland en informeert de inwoners van Flevoland over wat er zich in de regio afspeelt. Via radio, televisie, internet, de app en social media brengen zij programma’s met nieuws, achtergronden, cultuur, sport, weer en verkeer uit Flevoland. De uitzending is te zien via tv op KPN 505 en Ziggo 706.